ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vänsterextremister åtalas för filmad misshandel på gästarbetare

Clarence Frenker · 11 Apr 2014
Uppdaterad 11 Apr 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Åtta personer med anknytning till vänsterextrema Revolutionära Fronten åtalades på fredagen i Stockholms tingsrätt. Åtalet gäller bland annat tre fall av grov misshandel och fyra fall av olaga hot.

En av åtalspunkterna avser händelsen då två slovakiska gästarbetare misshandlades i samband med att nazisitiska Svenskarnas parti marscherade i centrala Stockholm den 14 september förra året.

►Uteslöts ur V – gillade Revolutionära Fronten

Enligt stämningsansökan ska fem av de åtalade ha ”gått till förenat angrepp mot målsägandena genom att kasta blomkrukor, glasflaskor, stolar och andra tillhyggen mot dem”.

De ska sedan ha misshandlat männen med flertalet sparkar och slag och även använt sig av en glasflaska och en stol som tillhygge när de låg på marken.

Revolutionära Fronten filmade själva överfallet och spred videon som en PR-film. Där hävdades att de två männen som blev misshandlade hade kopplingar till högerextrema miljöer.  Revolutionära Fronten har bland annat hänvisat till en t-shirt en de misshandlade männen burit som haft ett tryck med texten ”North brigade”. Något som polis och åklagare menar är felaktigt.

– Det finns ingenting i utredningen som visar att de här målsägarna skulle ha någon högerextrem koppling. Det är två slovakiska gästarbetare som råkade befinna sig på platsen, säger kammaråklagare Malin Arentoft.

Det finns alltså ingenting heller i deras klädsel som tyder på att de skulle kunna ha en högerextrem koppling?

– En av de målsägande hade en t-shirt med texten ”North brigade”. Det säger målsägaren är en grupp fotbollsfans i Slovakien. Jag har inte själv kollat upp det men jag ser ingen anledning att ifrågasätta det, säger Malin Arentoft.

Åtalet är en del i en omfattande insats mot den vänsterextrema organisationen som sjösattes i samband med en gryningsräd i Mälardalen och Stockholm förra året.

Flera personer med kopplingar till Revolutionära fronten greps och häktades misstänkta för våldsbrott och förberedelser.

►Expert om RF: De är väldigt farliga”

Enligt åtalet ska en av personerna ha misshandlat en man och en kvinna med sparkar, slag och knogjärn den 6 oktober på Götgatan i Stockholm.

Flera av personerna åtalas även för att ha gjort så kallade ”hembesök” hos personer med högerextrema kopplingar.

Vid ett av tillfällena ska tre av personerna slagit en yxa mot målsägarens bostad och sprejat färg på dörren och fasaden med texten ”nassesvin” och ”RF”, enligt åklagaren i syfte att framkalla rädsla.

Vid ett annat tillfälle ska den av männen, enligt åtalet, ha krossat rutan till målsägarens bostad och färg på ytterdörren och fasaden med texten ” ”Hoppa av. Vi kommer aldrig att sluta. Nassekräk” och ”RF”.

En av männen åtalas även förberedelse till mordbrand då han ska ha haft två brandbomber i sin bostad i Eskilstuna i syfte att använda dem.

– Jag påstår i den här stämningsansökan att alla de här våldsbrotten har varit ett led i en brottslighet som utövas i organiserad form. Med det menas att det ingår i deras verksamhet. Det är det deras verksamhet går ut på, att begå våldsbrott, säger Malin Arentoft.

Bland bevisningen finns, förutom ett stort antal vittnesmål och tekniks bevisning, även en chattlogg som säkrades i samband med en husrannsakan. Där framgår, enligt åtalet, hur de åtalade diskuterat, planerat och återgivit flera av brotten de nu åtalas för.

– Det har varit ett väldigt stort material, flera hundra sidor. Så nästan alla punkter omfattas av chatten, säger Mailn Arentoft.

– Tanken har nog varit att den skulle var krypterad men man har missat det helt enkelt, säger hon.

Under rättegången, som planerats till den 25 april, ska en expert från Säpo redogöra för den bedömning som gjorts av organisationen.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro