ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vänstergrupp: Kommer inte låta nazisterna marschera

Gustaf Eriksson · 30 Nov 2012
Uppdaterad 28 Okt 2013
Vänstergrupp: Kommer inte låta nazisterna marschera

Vänstergrupp: Kommer inte låta nazisterna marschera Foto: Scanpix


Högerextrema Nordiska nationalsocialister vill återuppliva firandet av Karl XII:s dödsdag på fredagskvällen. Flera vänstergrupper förbereder sig för att stoppa manifestationen.

klar

Artikellänk är kopierad

På onsdagen kunde Metro berätta att Nordiska nationalsocialister, som tidskriften Expo beskriver som en nazistisk organisation, tänker väcka liv i firandet av krigarkungen Karl XII:s dödsdag.

I kväll ska organisationen marschera från Kungsträdgården till Riddarholmskyrkan i centrala Stockholm. Vid tidigare marscher har bråk uppstått mellan högerextremister och motdemonstranter.

Enligt polisen finns det en risk att oroligheter uppstår vid fredagens manifestation. Flera vänstergrupper förbereder sig för att stoppa marschen.

"Att nazister tillåts marschera på våra städers gator och sprida sin arbetarfientliga samhällssyn ser vi oerhört negativt på", skriver radikala Revolutionära fronten i ett mejl till Metro.

"Oavsett vad deras anledning är så kommer vi aldrig acceptera att nazister marschera på våra gator, att dom i detta fallet väljer att göra så för att hylla en 1700-tals-monark ser vi som irrelevant", skriver organisationen också.

Stockholms antirasistiska kulturförening arrangerar en manifestation på Gustav Adolfs torg på fredagskvällen. Flera andra grupper väntas också protestera mot marschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro