ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vänstern smutsar ner ordet feminism

Metro · 20 Jul 2015
Uppdaterad 20 Jul 2015
Filip Åhsberger, 22 år, tycker att högern borde ta återta ordet feminism.

Filip Åhsberger, 22 år, tycker att högern borde ta återta ordet feminism. Foto: Montage/Jonas Ekströmer/TT/Privat


Vi i högern måste våga ta tillbaka ordet feminism till dess faktiska betydelse, skriver moderaten Filip Åhsberger på Metro Debatt.

klar

Artikellänk är kopierad

DEBATT: För mig har det alltid varit en självklarhet att män och kvinnor ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter inom alla områden i samhället. Sverige ska vara öppet och inkluderande där människor kan känna trygghet och tillit, kan förverkliga sina ambitioner och där alla har samma möjligheter att växa och utvecklas oavsett kön.

Trots min strävan efter ett jämställt samhälle har jag inte tidigare velat definiera mig som feminist – detta då jag har associerat feminismen med manshat, kvotering och särbeh andling.

Denna fördom mot ordet ”feminism” har inte en grund i den faktiska betydelsen av ordet, som populärt definieras: ”The belief that women are and should be treated as potential intellectual equals and social equals to men”.

Grunden till min olust att kalla mig feminist kommer från människor som kallat sig feminister och som uttalat hat mot män i stället för jämställdhet för kvinnor. Människor som Ireen von Wachenfeldt , före detta ordförande i vänsterpartiet i Karlskoga , som under en ursäkt för att hon kallat män för djur sa: ”Jag skulle ha sagt att män är värre än djur. En del våldsamma män kan till och med njuta av kvinnors lidande. Det gör inte djuren.”

Och som tv-profilen Kakan Hermansson som sagt: “Manshat är inget hot mot samhället, kvinnohat är däremot det”. Dessa, och en mängd andra citat från ”feminister”, har varit grunden till min olust att definiera mig som feminist då jag inte vill associeras med dessa människors åsikter.

Självklart är våldsbrott mot kvinnor fruktansvärt och borde inte få finnas i ett Sverige 2015, men att generalisera alla män på detta sätt är lika fel som att generalisera andra grupper. Det jag, och vissa andra politiker, har gjort genom att inte kalla oss feminister på grund av vår ovilja att associeras med dessa människor är att vi låtit vänstern beslagta ordet och därmed göra jämställdhet till en vänsterfråga.

Faktum är att jämställdhet inte är en höger- eller vänsterfråga, utan en mänsklig rättighetsfråga. Vi i högern måste våga ta tillbaka ordet till dess faktiska betydelse. Jämställdhet, inte manshat.

Vi måste öppet våga kalla oss feminister för att visa att jämställdhet inte är samma sak som kvotering , delad föräldraförsäkring eller att vanhedra kvinnor i de fall de väljer familj framför arbetet. Vi måste våga visa vår väg för en jämställd framtid och visa att vi kan skapa detta samhälle utan statligt tvång.

Högerns svar på jämställdhetsfrågan , till skillnad från vänstern, som har synen att kvinnor inte är starka nog att klara sig själva utan hjälp av staten, är vår tro att människan, oavsett kön, kan själv. Vi tror på människor, män såväl som kvinnor.

Vänstern må ha smutsat ner ordet feminism, men dess betydelse är och kommer alltid bli densamma. Låt oss, genom att öppet kalla oss feminister, visa att jämställdhetsfrågan inte ägs av den politiska vänstern, utan av oss alla.

Filip Åhsberger, M-politiker

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro