ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Vape" är årets engelska nyord

Åsa Larsson · 18 Nov 2014
Uppdaterad 18 Nov 2014

Foto: AP Photo/Christophe Ena


klar

Artikellänk är kopierad

Ordet "vape" är årets nyord enligt Oxford dictionaries. Det betyder antingen att inhalera ångorna från en ecigarett eller själva ecigaretten.

Motivet till utnämningen är att bruket av ordet fördubblats och ordets popularitet har följt den explosionsartade försäljningstakten av ecigaretterna, skriver Oxford dictionaries i ett pressmeddelande.

I augusti togs ordet upp i Oxford Dictionaries.com och nu överväger man att ta in det i ordboken Oxford english dictionary.

De två orden som kom närmast att vinna näst efter vaping var "contactless", en referens till kort som kan användas för att betala med i exempelvis kollektivtrafiken eller i butiker, och ordet "bae", en kortform av baby som används av hiphop- och r'n'b-artister.

Med på listan fanns även "normcore" och "slactivism". "Normcore" är en hipsterstil som innebär att man anstränger sig för att klä sig helt normalt och "slactivism" är den latare formen av aktivism, när deltagaren inte anstränger sig utanför att exempelvis gilla nåt på Facebook.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro