ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vapenlobbyn efter skolskjutningen: beväpna skolorna

Aron Andersson · 17 Dec 2012
Uppdaterad 18 Dec 2012
Vapenlobbyn efter skolskjutningen: beväpna skolorna

Vapenlobbyn efter skolskjutningen: beväpna skolorna Foto: Getty Images


Om rektorn haft vapen skulle attacken på skolan i Newtown aldrig ha skett. Det menar företrädare för vapenlobbyn i USA.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter skolskjutningen Newtown som krävde 26 liv har debatten om vapeninnehav gått varm i USA. Många kräver lagändringar och restriktioner om vilka som får äga och använda vapen.

Men den amerikanska vapenlobbyn har en annan lösning. Enligt dem attacken kunnat stoppas – med fler vapen. – Alla massmord på över tre personer i modern tid har skett på platser där vapen är förbjudna, förutom ett, säger republikanen Louie Gohmert till USA Today.

Enligt honom vore det en bra idé om fler tilläts bära vapen, ett exempel är skolans rektor, menar han.

Samtidigt har lobbygruppen GOA, Gun Owners of America, skrivit ett debattinlägg i tidningen som lägger skulden för masskjutningen på politiker som röstat fram förbud mot vapen på skolan.

”Det är de som gjort det olagligt att försvara sig själv med vapen i skolan när det är det enda effektiva sättet att stoppa någon med vapen”, skriver Larry Pratt som är vd för organisationen.

”Vi måste också kräva att dessa brottsvänliga folkvalda politiker inte ens försöker skylla på vapenägare och vår 'vapenkultur' för vad en kriminell gjort. Hade några få av oss varit på plats med vapen på skolan i Newtown så hade kanske de flesta offren fortfarande varit vid liv”, skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro