ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vapensmugglare ska jagas på bloggar och webbforum

Evelina Olsson · 16 Okt 2012
Uppdaterad 15 Okt 2012
Laglig försäljning av vapendelar på  internet gör det svårt  för myndig heterna att stoppa aktiviteten.  

Laglig försäljning av vapendelar på  internet gör det svårt  för myndig heterna att stoppa aktiviteten.   Foto: TULLEN


Tullverket satsar mycket på att stoppa införseln av illegala vapen. Men få upptäcks. Nu föreslås att smugglarna ska jagas på internet.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att Tullverket lägger ner stora resurser upptäcks få illegala vapen på de Skånska gränsstationerna. I en delvis hemligstämplad rapport från Tullverket och Polisen avslöjas det nu hur vapensmugglarna misstänks operera. 

Små volymer, laglig försäljning av vapendelar på internet och enskilda oberoende aktörer försvårar myndigheternas arbete.

– Vi ser inga tydliga strukturer kring den illegala vapeninförseln vilket gör att det är väldigt svårt för oss att identifiera personerna som sysslar med det här, säger Håkan Eliasson, Tullverkets underrättelsechef.

I rapporten föreslår myndigheterna att minimistraffet för grovt vapenbrott höjs till två år, något som ger polisen möjlighet att använda hemlig telefonavlyssning.

Det förslås också att tullare och poliser ska ägna mer uppmärksamhet åt aktiviteter på internet, däribland bloggar och forum, där vapen diskuteras men också förmedlas.

Utöver den illegala införseln har myndigheterna också noterat en omfattande och laglig införsel av icke licenspliktiga vapendelar från framförallt USA. Delar som därefter monteras ihop till funktionsdugliga vapen.

– Det förekommer, även om det inte är det mest framträdande sättet, att vapendelar förs in genom postflödet. Denna väg är oerhört problematisk för tullen att upptäcka, säger Håkan Eliasson.

Ett annat omfattande problem är mängden konverterade turkiska gaspistoler. 

Bara i nordvästra Skåne har ett 20-tal sådana hittats det senaste halvåret och myndigheterna tror att dessa förs in i större partier. Dessa vapen är ofta billiga, har dålig kvalité men är dödliga om de avfyras på nära håll.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro