ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vapenvila i Syrien "närmare än någonsin"

Hugo Ewald · 21 Feb 2016
Uppdaterad 21 Feb 2016
Sergej Lavrov, Bashar al-Assad och John Kerry.

Sergej Lavrov, Bashar al-Assad och John Kerry. Foto: Sven Hoppe/Aijaz Rahi/Matthias Schrader/AP/Montage


Under lördagen meddelade Syriens diktator Bashar al-Assad att han är redo för en vapenvila. Men bara under förutsättning att inte "terroristerna" utnyttjar det för att vända kampen till sin fördel. Samtidigt meddelade USA:s utrikesminister John Kerry under söndagen att det finns ett preliminärt avtal om principerna för ett eldupphör.

klar

Artikellänk är kopierad

Under söndagen kunde USA:s utrikesminister John Kerry meddela att det finns ett preliminärt avtal om principerna för ett eldupphör i Syrien. Överenskommelsen ska ha nåtts under samtal mellan Kerry och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Kerry menar att ett möte snart kommer att äga rum mellan USA:s president Barack Obama och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin. - En vapenvila i Syrien är närmare än någonsin, säger Kerry.

Uttalandet kommer efter att ett eldupphör börjat att bli ett allt mer realistiskt förslag i det krigsdrabbade Ryssland.► LÄS MER: Syriens opposition går med på vapenvila – om Ryssland slutar bomba

Under lördagen kunde bland annat flera medier, bland annat Metro, rapportera att den syriska oppositionen säger sig vara redo för en vapenvila under villkoret att Ryssland avbryter sina flygbombningar i landet. 

Syriens diktator Bashar al-Assad, som styrt landet med järnhand sedan 2000, meddelade även under lördagen att han är redo för en vapenvila. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

"Vi har sagt att vi är redo att avsluta våra militära operationer. Men den här frågan handlar om mer viktiga faktorer som att hindra terroristerna från att förbättra sina positioner", sa han till den spanska tidningen El Pais.► LÄS MER: Det här är Bashar al-Assads döde bror och inte en flykting i Sverige

Villkoren för en vapenvila är enligt Assad att andra länder, som Turkiet, "hindras från att sända terrorister och vapen eller annat stöd" till Syrien. Med terrorister åsyftar Assad alla grupper som kämpar mot den syriska regimen och som bland annat understöds av länderna i väst, sunnimuslimska krafter och Turkiet. Den syriska regeringen stöds av bland annat Ryssland, Iran och libanesiska Hizbollah.

Tidigare försök att skapa möjlighet för en vapenvila har misslyckats. Ett försök inleddes den 12 februari för humanitärt stöd skulle kunna föras in i landet, men tog aldrig effekt. Och den syriska armén fortsätter sitt framtåg, understödda av Rysslands flygbombningar.

Bara under söndagen dog 46 personer i en serie av två bilbomber i staden Homs. Det uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.  Det var en av de dödligaste attackerna av den sorten som ägt rum sedan inbördeskriget startade för fem år sedan, enligt Reuters.

Inbördeskriget i Syrien närmar sig nu sitt sjätte år. Tre miljoner människor beräknas ha flytt till grannländer och närmare 5 miljoner människor befinner sig på flykt inom landet.► LÄS MER: Madayas invånare svälter – först nu nås de med nödhjälp

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro