ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vapenvila nära för Israel och Hamas

Leif Oldenburg//Anders Göransson · 21 Nov 2012
Uppdaterad 20 Nov 2012
En raket som avfyrades från Gazaremsan slog ner i staden Ashdod.

En raket som avfyrades från Gazaremsan slog ner i staden Ashdod. Foto: Avi Roccah/Reuters


Situationen i Gaza var i går spänd. Uppgifterna om en vapenvila hade inte bekräftats och beskjutningen fortsatte från båda håll.

klar

Artikellänk är kopierad

Sent i går kväll cirkulerade uppgifter om att Israel och Hamas var nära en vapen-vila. Enligt Hamas skulle vapenvilan träda i kraft klockan 23 i går svensk tid, men uppgiften dementerades av den israeliska regeringen.

– Den lokala radion har informerat om vapenvilan och folk här pratar om den, berättar Johan Sommansson, projektkoordinator för Läkare utan gränser i Gaza.

Organisationen driver ett mobilt fältsjukhus i södra Gaza och en klinik i Gaza stad. Uppgifterna om vapenvila kom efter en spänd dag. Under eftermiddagen förekom flera flygattacker mot Gaza stad. Den israeliska armén uppmanade i flygblad befolkningen att lämna sina hem och ta sig till centrum. 

– Skolorna har öppnat för folk under natten. Men det är svårt att förflytta sig eftersom inga taxichaufförer vill köra, säger Sommansson.

Varje dag skadas ett hundratal människor i Gaza i framför allt israeliska flygattacker. Sjukhusen tar bara emot akutfall.

– Den lokala sjukvården fungerar bra men situationen kan snabbt förändras. Vi följer situationen för att se var vi kan göra mest nytta, säger Sommansson. 

"Iran tjänar på konflikten"

Metro frågade Utrikespolitiska Institutets Per Jönsson, som bevakat Mellanösternkonflikten i 45 år, om konfliktens orsaker och utveckling.

Vem styr i Gaza just nu? – Hamas styr i Gaza sedan valet 2006, då man vann i demokratiska val. Senare kastade man ut PLO-anhängare. I stället utmanas Hamas av Islamiska Jihad, som är väsentligt mer militant.

Varför avlossar Hamas raketer mot Israel? – Inom Hamas ville man nog egentligen inte starta något krig, utan hoppades på förhandlingar. Men Islamiska Jihad utmanade Hamas att också agera. 

Hur motiverar Israel sina angrepp mot Gaza?– Man accepterar inte att Israels befolkning utsätts för raketangrepp. Israels inställning har varit att Hamas antingen stoppar alla missiler från Gaza eller också går Israel in och slår ut dem.

Hur är situationen för befolkningen i Gaza? – 1,5 miljoner människor bor på en yta som motsvarar en fjärdedel av Ölands. Israel försatte området i blockad efter valet 2006, och sedan dess har ingen normal handel eller införsel av varor fungerat. 

Vilka är parternas krav? – Hamas har krävt att den sexåriga blockaden ska hävas. Man har dessutom krävt att Israel förbinder sig att inte mörda fler palestinska militära ledare i Gaza.

– Israel har begärt ett skriftligt avtal om att Hamas och Islamiska Jihad inte skjuter några missiler mot Israel under en lång period, det har talats om 15 år. Det andra kravet har varit att Israel får rätt att undersöka misstänkta vapengömmor i Gaza närhelst de får information om sådana.

Vilka intressen tjänar på konflikten?– Just den här konflikten tjänar nog Iran mest på. Jag tror att avsikten är att avleda uppmärksamheten från kriget i Syrien, som är väldigt besvärande för Iran. 

– För Israels premiärminister Netanyahu kan det vara en möjlighet att visa tuffhet inför valet. Om man lyckas eliminera de palestinska missilerna i Gaza har man dessutom blivit av med en närliggande riskfaktor vid en eventuell konflikt med Iran framöver. 

Vilka är chanserna att en vapenvila håller?– Det blir svårt. För Netanyahu är det svårt att synas kompromissa med Hamas när han höjt tonläget så mycket. Hamas kan möjligen säga att man nu har tvingat Israel till eftergifter. Men frågan är om man har fått med sig Islamiska Jihad. 

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg//Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro