ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var är alla bögar i fotbollen?

Kristoffer Rengfors · 9 Mar 2011
Uppdaterad 9 Mar 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

– För min del har det aldrig varit några konstigheter, säger öppet homosexuella Victoria Svensson.
– För min del har det aldrig varit några konstigheter, säger öppet homosexuella Victoria Svensson.
Justin Fashanu kom ut som homosexuel och begick senare självmord.
Justin Fashanu kom ut som homosexuel och begick senare självmord.Foto: Getty

Rent statistisk borde flera hundra homosexuella fotbollsspelare ha passerat Sveriges högsta fotbollsserier de senaste åren. Men fram till i går hade ingen svensk elitfotbollsspelare kommit ut som öppet homosexuell. Tills Anton Hysén, till vardags spelare i Utsiktens BK i division 2 och son till Glenn Hysén talade ut i tidningen Offside.

– Någon måste alltid bryta isen och det är bara bra att det görs nu så att fotbollen kan bli av med det här oket. För Anton personligen måste det ju dessutom vara oerhört skönt, säger Viasats fotbollsexpert Bosse Petersson.

Från spelar- och tränarhåll möts man ofta av inställningen att homosexualitet inom idrott aldrig varit ett problem. De aktiva har inte stött på problemen, eller någon som faktiskt är homosexuell, när de får frågor i ämnet.

– Jag har jobbat inom idrotten i 35 år och har varit i kontakt med folk från andra kulturer, religioner och hudfärger. För mig har frågan aldrig varit aktuell.

Men frågan som Anton Hysén ställer i Offside kvarstår likväl: "Var fan är alla andra? Resultatet blir då att antingen så finns det faktiskt i princip inga bögar inom herrfotbollen, eller så lever de alla dolda.

Enligt färska siffror från svenska fotbollsförbundet är 222 194 herrspelare över 15 år aktiva i seriespel inom svensk fotboll. Enligt RFSL "är mellan 5 och 10 procent av befolkningen homosexuella, eller har homosexuella känslor". Om fotbollsspelares sexualitet följer övriga befolkningen borde alltså någonstans mellan ca 11 000 och 22 000 homosexuella vara aktiva i seriespel på herrsidan i Sverige. Men endast en står att finna. En av förklaringarna kan vara den stämning som finns i omklädningsrummen, och som flera elitspelare vittnat offentligt om.

– Du överlever inte som homo i en lagidrott, sa före detta landslagsmålvakten Magnus Hedman i morgonsoffan i TV4 2006, och berättade sedan i kvällspressen om hur han inom sin karriär i Sverige och England aldrig stött på någon öppet homosexuell spelare. De enda samtalsämnena som fanns i omklädningsrummet var brudar, bilar, filmer och fotboll. Att komma ut som homosexuell hade varit otänkbart.

Tränaren Lennart "Liston" Söderberg har fått lämna sitt jobb som tränare i Västerås SK efter uttalanden om att bögar inte har att göra inom fotbollen.

– Hade jag upptäckt någon bög i något av mina lag, då hade han fått sparken direkt, sa Söderberg då.

Liknande citat står att finna från framstående hockeytränare.

Titt som tätt duggar rykten kring kända fotbollsspelares sexualitet. Rapporter dyker upp om hur de setts på gayklubbar, eller har ett samkönat förhållande. Men ingen professionell herrspelare har pratat offentligt om saken sedan britten Justin Fashanu 1990 kom ut i The Sun.

Bosse Petersson finner inget riktigt bra svar på varför det talas tyst kring homosexualitet inom fotbollsvärlden, eller på var de homosexuella inom fotbollen finns.

– Det jag kan tänka mig är att idrotten släpar efter i det här avseendet. Idrott och fotboll i synnerhet är en ganska konservativ företeelse. Man är lite mossigare i fotbollsvärlden.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro