ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var är alla kunder?

Kinga Lezanska Sjölin · 7 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Daniel Karpin driver Restaurang Davidshall i Malmö. Sommaren har varit trög för honom.

Daniel Karpin driver Restaurang Davidshall i Malmö. Sommaren har varit trög för honom.


Restaurangbranschen i kris

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler hotell och restauranger går i konkurs. Under juli gick 349 företag i konkurs i Sverige och en av de hårdast drabbade branscherna är hotell- och restaurangnäringen. När ekonomin vänder ned­åt är restaurangbesöken något svenskarna först drar in på. – Om du väljer mellan ett glas på krogen eller hemma, väljer du hemma, säger Malin Ackholt, tredje förbundsordförande i Hotell- och restaurangfacket. Priserna på restaurangerna i landet steg under juni med 5,3 procent jämfört med året innan. Under sam­ma månad minskade rest­aurangernas omsättning.– Det märks att det är sämre tider. Vår undersökning av 150 restauranger visar att samtidigt som priserna ökar får de in mindre pengar, säger Björn Arnek, branschekonom på Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare. De sämre tiderna kan le­da till en högre arbetslöshet bland restauranganställda. – Det är inget vi sett än. Men i tidigare lågkonjunkturer har branschen drabbats, säger Malin Ackholt. För Daniel Karpin som driver Restaurang Davids­hall i Malmö har sommaren varit tuff. – Vi har märkt en nedgång i antalet gäster samtidigt som våra marginaler blir mindre, säger han. De flesta som kommer till Daniel Karpins restaurang på sommaren vill sitta utomhus, men med bara 16 platser på uteserveringen blir antalet gäster begränsat. Men han hoppas att hösten blir bättre.– Under hösten vill gästerna sitta inne, säger Daniel Karpin.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinga Lezanska Sjölin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro