ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var är brudarna?

Linda Barna · 17 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Varför är det färre tjejer som spelar? 
  "Det är många killar som tror att tjejer är dåliga och det skrämmer nog bort tjejer lite."Jeanette Nordahl
Varför är det färre tjejer som spelar? "Det är många killar som tror att tjejer är dåliga och det skrämmer nog bort tjejer lite."Jeanette Nordahl
"Det är inte många tjejer som intresserar sig för datorspel. Så har det alltid varit Evelina Sandblom
"Det är inte många tjejer som intresserar sig för datorspel. Så har det alltid varit Evelina Sandblom
"För att tv-spel riktar sig mer till killar än tjejer."Karolina Andersson
"För att tv-spel riktar sig mer till killar än tjejer."Karolina Andersson
"Det finns förre tjejer som är intresserade av datorspel än vad det finns killar som är det. Tjejer blir uppfostrade med att killar ska spela datorspel, det blir inte tjejer."Katja Mattsson
"Det finns förre tjejer som är intresserade av datorspel än vad det finns killar som är det. Tjejer blir uppfostrade med att killar ska spela datorspel, det blir inte tjejer."Katja Mattsson

SPEL. Tjejer som spelar datorspel blir allt fler. Men trots den sakta ökningen är de fortfarande en minoritet och bara ett fåtal som går på LAN eller ställer upp i datorspelstävlingar. Vad beror detta på? Metro Teknik har frågat runt på Dreamhack.Även om de är få finns det en hel del tjejer på med datorplats på Dreamhack.- Vi har för tillfället 200 tjejer på betalda datorplatser samt 52 stycken som är besökare, berättar Christian Spångberg som är entrevärd – Om man jämför det med de 4153 killar som har datorplats så är det inte så många. Mentrenden går sakta uppåt, försäkrar han.

Supermarit är en organisation som jobbar för att få in flera tjejer i spelbranchen och på så sätt öka intresset för dator och konsolspel hos tjejer. I deras monter hittar vi Kim Töllinen och Johanna Sirc. – Det är viktigt att flera tjejer börjar göra spel, för de spelen som finns idag är oftast gjorda av killar för killar, säger de.

Därför finns det inte lika många spelande tjejer, de spel som finns är helt enkelt inte riktade tilltjejer. Att tjejer inte besöker LAN i lika stor utsträckning som killar tror de beror på den grabbiga miljön som uppstår. – Återigen spelas och tävlas det i spel för som är framtagna för killar, och många aktiviteter och utställare kanske inte tänker på att det finns tjejer på Dreamhack också.

Att klä modeller i underkläder och få dem att dela ut reklamprylar får nog bara tjejerna att känna sig mindre välkomna, säger de. Iställer borde man satsa på att göra LAN-partyn lite mera unisexa, men fortfarande inte göra det för tjejigt.En som är beredd att hålla med om det är Oscar ' Archi' Torgersen, en av spelarna i fnatics som är ett av världens bästa Counter Strike lag.

– Det har mycket med motivationen att göra. De flesta tjejer är kanske mera socialt lagda, och får inte ut lika mycket av att sitta och spela datorspel utan umgås hellre med vänner, berätar Oscar.

Tjejspelsorganisationen Femina united arrangerar en större tjejturnering här på Dreamhack, men har även andra aktiviteter för både tjejer och killar i sin monter. De har i flera år jobbat på olika sätt för att integrera tjejer i killars spelande, samt få flera tjejer att börja spela datorspel. Cliff Lilja är chef för organisationen och han berättar att även han tror att bristen på spelande tjejer beror mycket på att spelarna inte framtagna med kvinnor i åtanke.- Visst finns det en hel del spel som har fångat upp tjejerna, såsom Singstar och World ofwarcraft, men majoriteten och de spel man tävlar i är de som är riktade till den manliga målgruppen, säger han. Att tjejer inte presenterar lika väl som killar i datorspeltvälingar förklarar han på samma sätt som Oscar. – Det finns egentligen inga fysiska hinder men en hel del psykiska. Det finns mycket forskning som pekar på att män har vissa fördelar, såsom deras uppfostran. Och hur vi uppfostras harmycket att göra med de val vi gör senare i livet, berättar han.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Barna
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro