ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var är mina barn?”

Metro · 29 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Varje dag kidnappas fyra barn i Sverige. Majoriteten av förövarna är barnets egen mamma.Hemliga nätverk hjälper kvinnorna att hålla sig gömda, avslöjar TV 3:s ”Insider” i kväll.– På något sätt fungerar det tydligen att hålla sig gömd i Sverige. Antagligen går min son i skola, fast det inte finns några uppgifter på det, säger Joakim, en pappa som tilldömdes enskild vårdnad om sin son för 1,5 år sedan sedan mammans anklagelser om sexuella övergrepp avfärdats som falska av domstolen.

Då tog mamman med sig pojken och gick under jorden. Sedan dess har inte Joakim sett sonen.Det är ett av flera liknande exempel som ”Insider” redogör för där kvinnor kunnat hålla sig undan i åratal, trots att de i domstol fråntagits vårdnaden.

Barnen har kunnat skrivas in i skolan, eftersom ingen kontrollerat vem som är deras vårdnadshavare.

Enligt ”Insiders” uppgifter har mammorna också fått hjälp av kvinnojourer, läkare och privatpersoner att klara sig, trots att de inte haft tillgång till ekonomiskt stöd från samhället under flykten undan rättvisan.

Kvinnojouren: ”Det är inte okej”

– Det är inte okej att ställa sig ovanför lagen. Om en tingsrätt har tilldömt pappan vårdna­den ska vi följa det, säger Katarina Bjökgren, vice ordförande i Sveriges kvinnojourers riks­förbund.

Enligt henne är rekommendationerna från riksnivå till medlemmarna att inte med­verka till att gömma kvinnor som fråndömts vårdnaden om barnen.

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro