ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var är vargen?

Leif Oldenburg · 9 Feb 2012
Uppdaterad 8 Feb 2012
Den nu saknade vargen i Riala. Foto från tidigare tillfälle.

Den nu saknade vargen i Riala. Foto från tidigare tillfälle. Foto: Länsstyrelsen Stockholm


En av Rialavargarna kan vara död. Under vintern har länsstyrelsens vilt-experter hittat spår efter en hanne och två valpar. Men tiken är borta.

klar

Artikellänk är kopierad

– Vi vet inte vad som har hänt. Men man kan utgå från att hon är död. Tiken skulle aldrig överge sina valpar, säger Andreas Zetterberg, handläggare och kvalitetssäkrare på länsstyrelsen.

Vargarna i Rialareviret norr om Stockholm blev riksbekanta i april förra året då en av vargarna angrep och dödade en hund på en grusväg. Hundens matte befann sig bara 80 meter bort med en barnvagn. Redan då restes krav på skyddsjakt men länsstyrelsen sa nej.

– Under två år i reviret har vargarna dödat fyra hundar och tre får. Det är normalt i ett vargrevir, säger Andreas Zetterberg. 

Han vill inte spekulera i vad som har hänt tiken. En vild varg blir sällan äldre än fem–sex år. Trafiken, jakt, sjukdomar, drunkning eller andra olyckor är vanliga dödsorsaker. Den ensamma hannen kommer snart hitta en ny tik, tror Andreas Zetterberg.

– Han går och väntar och markerar sitt revir. Det är bara en tidsfråga innan det kommer en ny vargtik vandrande genom reviret.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro