ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var får jag stå med husbilen? Experten svarar på 10 frågor om husbilslivet

Daniel Cederlund · 4 Maj 2017
Uppdaterad 4 Maj 2017
Anders Wallsten är chefredaktör på ”Husvagn & Camping”.

Anders Wallsten är chefredaktör på ”Husvagn & Camping”. Foto: Peter Gunnars


Husbilslivet lockar fler än någonsin, men vad är egentligen grejen? Och passar det verkligen mig? Vi tog en djupdykning och lät experten svara på tio frågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Som oinvigd, men ack så nyfiken, finns det många funderingar kring husbilar i allmänhet och kanske husbilslivet i synnerhet. Vi ställde tio frågor till Husvagn & Campings chefredaktör Anders Wallsten.

Anders, vad är egentligen grejen med husbil?

– Friheten. En husvagn ställer du oftast på en campingplats och utgår därifrån när du ska göra något. Med husbilen är det en enda lång resa som ger en stor frihet att bara flyta omkring. Det är grejen.

Det pratas om en boom, hur stort är det med husbil just nu?

– Intresset och försäljningen ökar varje år och det är en stor upphaussning av husbilen. Dels har husbilsintresset börjat smyga sig neråt i åldrarna, dels är det folk med utflugna barn som plötsligt har mer pengar att spendera som höjer försäljningssiffrorna. Sedan har vi det bra ställt i Sverige och låga räntor, vilket så klart gör att många har chansen att göra drömmen om husbil till verklighet just nu.

Hur många husbilar såldes förra året?

– Under 2016 nyregistrerades 5 321 husbilar i Sverige, jämfört med 2015 då samma siffra låg på 4 034. Så att kalla det en boom är ingen överdrift.

Får jag köra husbil?

– Om du tog ditt körkort senast den 30 juni 1996 kan du köra vilken husbil som helst som är personbilsregistrerad. Tog du det efter så får du inte köra husbilar som är tyngre än 3 500 kilo. För att få göra det krävs ett C1-körkort.

Var får jag stå med husbilen egentligen?

– Inte riktigt var som helst, men nästan. I Sverige har vi ju allemansrätten vilket gör att vi har ovanligt stora friheter att campa var vi vill. Du kan inte ställa dig på bondens tomt, men du kan åka ut i skogen och stå en natt så länge du inte fördärvar något. Allemansrätten gör att husbilsåkningen kan vara den frihet som jag pratar om och hjälper oss att kunna hitta de små guldkornen vid slutet av vägen. Sedan är det viktigt att åka in på en camping ibland för att tömma smutsvatten och sånt. Slarvas det med det så kommer vi inte att ha den friheten länge till.

För den som föredrar femstjärniga hotell kan husbilslivet känna som ett steg bakåt i sitt semestrande. Kan camping vara lyx?

– En husbil kan vara lyxigare än vad du har det hemma. Du kan ha fyra tv-apparater, ismaskin och alla bekvämligheter du kan tänka dig. Men då kostar det dryga miljonen också. Men också för 700 000 får du en husbil med alla bekvämligheter du kan tänkas behöva. Förut var camping förknippat med någon slags spartansk frihet. I dag är det lite annorlunda. Frihet – ja, spartanskt – absolut inte.

Vem passar inte husbilslivet för?

– Jag känner de som är multimiljonärer som campar, förvisso har de då en förbannat lyxig husbil i stället, haha. Så det passar de allra flesta. Kanske om man verkligen inte gillar att leva trångt, då är det möjligen inte för dig. Men det är ju inte någon klaustrofobisk känsla direkt, det är ingen hiss du åker runt i.

Vilka människor kommer jag att möta på husbilssemestern?

– Alla. Du kanske har bilden av att det är pensionärsparet i träningsoverall som campar, och visst är det så, men det är alla andra sorter också. Och man behöver inte oroa sig för att inte hitta umgänge om det är vad man vill ha. Man delar husbilsintresset och kan grilla och ta en öl med andra husbilsåkare och hitta vänner för livet.

Om jag inte vill köpa direkt, kan jag hyra husbil under semestern?

– O ja, det är ett intelligent sätt att prova om det är en grej för dig. Jag har polare som hyr en husbil tillsammans när de ska på Sweden Rock till exempel, för att det är en smidig och ganska billig lösning i stället för att köpa en. Oftast är det lite dyrare att hyra under högsäsong, och ska vi försöka oss på ett generaliserande svar på vad det kostar brukar en vecka under högsäsong kosta cirka 10 000 kronor, medan en vecka under lågsäsong går på ungefär 7 500 kronor.

Okej, jag har bestämt mig – jag köper husbil. Vad är det viktigaste att tänka på?

– Att tänka igenom vad du ska använda den till. Jag skulle ställa mig själv följande frågor: Hur många ska vi vara i husbilen? Hur vill vi sova? Och vad ska vi använda husbilen till? Det är viktigt att det finns plats för alla som ska med på resan utan att ha en onödigt stor bil. Sover gör vi åtta timmar per dygn så sängarna är viktiga. Och ska ni åka mycket så är det onödigt att ha en alldeles för stor modell. Märket på husbilen är en sak som många funderar på, men som egentligen är helt irrelevant.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Cederlund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro