ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var femte företag struntar i fällning

Andreas Jelvefors · 20 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lågprisflygbolaget Ryan Air hör till de företag som konsekvent struntar i att betala.

Lågprisflygbolaget Ryan Air hör till de företag som konsekvent struntar i att betala. Foto: Andy Rain/EPA


Konsumenter nekas ersättning trots ARN-beslut

klar

Artikellänk är kopierad

TROTS. Mer än var femte konsument som klagar och får rätt i allmänna reklamationsnämnden (ARN), får aldrig någon ersättning från det företag eller firma som rekommenderats betala ut sådan. Procentuellt sämst på att följa ARN:s beslut är hantverkare, de följer endast 67 procent av nämndens beslut.– Få hantverkare tillhör en branschorganisation. Och dessa brukar ställa krav på att man ska följa ARN:s beslut för att få vara med, säger Torsten Palm, informationschef på ARN.Bankerna intar en föga smickrande andraplats, 71 procent av dessa följer nämndens beslut.– Det är olustigt. Tidigare när alla banker tillhörde Svenska bankföreningen hade vi en följsamhet på 100 procent. På senare år har det tillkommit mindre företag som sysslar med finansiell rådgivning som inte alltid följer våra rekommendationer, säger Torsten Palm.

Ryan Air nonchalerar ARN

KONSEKVENT. Ryan Air struntar konsekvent i att ersätta kunder som vill ha pengar tillbakavid inställda flygningar. 16 svenska resenärer som blivit utan kompensation har i år drivit ärenden i Allmänna reklamationsnämnden. Där har kunderna fått rätt och nämnden har uppmanat bolaget att betala ersättning.

– Men tyvärr är vi ett läge där Ryan Air inte längre följer nämndens beslut, säger Torsten Palm på ARN.

Endast om flygbolaget kan visa att de inställda flygen beror på extraordinära händelser, utanför bolagets kontroll, kan Ryan Air undgå att betala ersättning, enligt förordning 261 som gäller i EU.

– Vi anser i de fall som ARN tagit upp går utanför 261, och att vi uppfyller alla våra åtaganden, säger Wilhelm Hamilton, Ryan Airs Nordeuropachef .Enligt ARN har Ryan Air i de aktuella fallen inte visat något underlag  för detta, något som bolaget är skyldigt att göra.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro