ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var femte svensk kan ha kattparasit i hjärnan – utan att veta om det

Alva Forsberg Fierro · 16 Feb 2016
Uppdaterad 16 Feb 2016
Katter bär ofta på parasiten som ge allvarliga skador för gravida eller personer med nedsatt immunsystem om de blir infekterade.

Katter bär ofta på parasiten som ge allvarliga skador för gravida eller personer med nedsatt immunsystem om de blir infekterade. Foto: All Over Press


Uppemot en femtedel av Sveriges befolkning bär på parasiten toxoplasma utan att veta om det. Parasiten kan ge allvarliga skador för personer med nedsatt system. Nu kan forskare förklara hur parasiten tar sig in i hjärnan, skriver SVT Vetenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Toxoplasma går även under namnet kattparasit eftersom katter ofta bär på infektionen. Möss som infekterats av parasiten slutar vara rädda för katter och går därmed en säker död till mötes, skriver SVT Vetenskap.

Hos människor kan parasiten ligga latent under flera decennier utan att bryta ut och uppemot en femtedel av Sveriges befolkning bär på parasiten utan att veta om det, uppger SVT. Oftast orsakar den inga skador men kan ge allvarliga skador för gravida eller personer med nedsatt immunsystem.

►LÄS MER: Möss hjärntvättas av parasit – tappar sin rädsla för katter

Parasiten kan nämligen ta sig från blodomloppet in i hjärnan och det finns studier som tyder på att infektionen kan ge ökad risk för olika beteendestörningar hos människor, så som schizofreni. För första gången har nu forskare kunnat visa hur parasiten tränger in i hjärnan hos möss.

– Det är ett steg framåt i förståelsen för hur parasiten tar sig över blod-hjärnbarriären, säger Antonio Barragan som är professor inom infektionsbiologi och jobbar vid Stockholms Universitet till SVT.

►LÄSMER: Dina myggbett kan vara badparasit som borrar sig in i huden

I den nya studien, som publicerats i tidsskriften Nature Microbiology har man kunnat visa att parasiten tar sig in i hjärnan via de kärlceller som sitter längs med blodkärlens insida. Parasiten kan i sin tur föröka kärlcellerna tills de invaderade cellerna exploderar – och på sätt ta sig förbi blod-hjärn-barriären och in i hjärnan.

I tidigare studier har man inte trott att kärlcellerna spelar särskilt stor roll men med studiens nya resultat hoppas forskarna att nya läkemedel kan utvecklas för att bli av med parasiten.

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro