ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var femte svensk struntar i att tvätta sina händer efter toalettbesöket

Aron Andersson · 5 Maj 2015
Uppdaterad 5 Maj 2015

Foto: TT


De flesta svenskar tvättar alltid händerna efter att de varit på toaletten. Men det finns snuskhumrar som slarvar.

klar

Artikellänk är kopierad

En av fem svarar att de inte alltid tvättar händerna efter sitt toalettbesök. Det visar en undersökning som Yougov utfört på uppdrag av Metro.

– Jag är inte förvånad, men jag tycker det är synd, säger Inga Zetterqvist, hygiensjuksköterska på Folkhälsomyndigheten.

– När vi är på toaletten så finns det bakterier i den miljön som vi definitivt inte vill ta med oss därifrån.

På frågan ”Tvättar du alltid händerna när du har varit på toaletten?” svarar 78 procent ”Ja, alltid”. 19 procent svarar ”Nej, men för det mesta” och 3 procent svarar ”Nej, långt ifrån”.

De som svarar nej uppger olika skäl till varför de slarvar, en tredjedel menar att de inte tänker på att tvätta händerna. Men hela 51 procent svarar att de inte orkar eller inte tycker att det behövs, något som är helt fel enligt Inga Zetterqvist.

– Det är den absolut bästa och viktigaste faktorn för att undvika smittspridning. Den typen av bakterier, och även virus för den delen, som finns i den miljön vill vi inte få in på andra ställen. Om du varit på toaletten och ställer dig för att laga mat, eller fikar, eller äter utan att ha tvättat händerna, så riskerar du få avföringsbakterier in i munnen.

På tisdagen, den 5 maj, är det handhygienens dag. Det är världshälsoorganisationen, WHO, som ligger bakom initiativet. Fokus ligger på handhygien inom vården, där handdesinfektion, inte vanligt tvål och vatten, behövs för att få bort alla mikroorganismer.

Men för gemene man är handsprit inte något alternativ till tvål och vatten, enligt Inga Zetterqvist, snarare ett komplement.

– Det går inte riktigt att väga mot varandra. I samhället och hemma så bör tvål och vatten användas då det tar bort smuts på ett helt annat sätt än vad handsprit gör. 

►LÄS MER: Skägg innehöll mer bajsbakterier än toaletter i labbtest

►LÄS MER: Professorn: Slätrakade har mer bakterier i ansiktet än skäggiga

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro