ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var femte ung får sprit från langare

Sara Lindström · 27 Apr 2012
Uppdaterad 27 Apr 2012

Just nu pågår förberedelserna inför en av årets största fester, valborg. Bland ungdomar planerar nära en av fem att ta till flaskan, ofta inköpt av en professionell langare. Det visar en ny undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

Linda Engström är ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund. Hon vill att föräldrarna ska ta mer ansvar för sina  ungdomar inför valborg.
Linda Engström är ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund. Hon vill att föräldrarna ska ta mer ansvar för sina  ungdomar inför valborg.Foto: Klara Leo

Svenska ungdomar planerar att dricka sig berusade på langad sprit på valborg. Det visar försäkringsbolaget Ifs årliga undersökning.

19 procent av de ungdomar i åldern 15–17 år som uppgav att de ska dricka alkohol på valborg säger att de kommer köpa alkohol av professionella langare. En siffra som sjunker något hos 18-åringarna där 5 procent planerar dricka langad sprit.

Det oroar Caroline Uliana, informationschef på If.

– Vi måste prata mer om riskerna, vad kan hända om man gör affärer med en kriminell person. Det kan handla om grov kriminalitet och personer som utnyttjar ungdomar, säger hon. 

Totalt deltog 1 002 ungdomar i undersökningen som visar att nära var femte ung  person i åldern 15–18 planerar att bli full på valborg. 

– Det är hundratusentals individer som riskerar att råka illa ut, säger Caroline Uliana.

På Ungdomens nykterhetsförbund vill man att föräldrarna ska ta mer ansvar. 

– Kanske kan man stämma träff under kvällen för att se att allt är bra. Unga vill ha gränser, även om föräldrar möts av motstånd så ska man inte vara rädd, säger Linda Engström, ordförande i UNF.

När det gäller langning önskar hon att folk ska börja tänka efter före.

– Åldersgräns på alkohol finns av en anledning. Vad man gör som alkoholpåverkad är individens ansvar och något man inte är mogen för när man är yngre än 18 år, säger hon.

Sju goda råd till tonårsföräldrar

1. Håll koll

Håll koll på var din tonåring befinner sig och vad han eller hon gör under loven. Ha gärna kontakt med föräldrarna till barnens kompisar.

2. Var närvarande

Få med dig andra för- äldrar och ge er ut och nattvandra i ert bostadsområde. Under loven är det fler ungdomar ute även på vardagskvällar. Att ni föräldrar är ute ger en trygghet till ung-domarna.

3. Langa inte

Köp inte ut och bjud inte på alkohol. All forskning visar på att barn som blir bjudna på alkohol i hemmet dricker mer och oftare ute. 

Du har allt att vinna på en restriktiv inställning till alkohol. En ”langare” är oftast en förälder eller ett äldre syskon.

4. Bestäm tider

Sätt upp tider för hur länge ditt eller dina barn får vara ute. Gör dem delaktiga i besluten och skapa överenskommelser.

5.God kommunikation

Se till att du har tid att lyssna när ditt eller dina barn vill prata med dig och ha kontakt.

6. Umgås

Hitta på något som ni kan göra tillsammans under helgerna eller på loven. Fika, gå på bio, baka, laga middag och duka fint, träna, ta en promenad eller något annat som ni bestämmer tillsammans att ni ska göra. Det är oftast lättare att prata om saker samtidigt som man gör något tillsammans.

7. Var en förebild

Tänk på att du är den främsta förebilden för dina barn. Källa: Mentor

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Lindström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro