ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var femte ung kvinna har gjort något sexuellt mot sin vilja

Alva Forsberg Fierro · 23 Dec 2015
Uppdaterad 2 Jan 2016
Mer än var femte tjej uppger även att de gjort något sexuellt mot sin vilja. Bland killarna är motsvarande siffra 4 procent. 

Mer än var femte tjej uppger även att de gjort något sexuellt mot sin vilja. Bland killarna är motsvarande siffra 4 procent.  Foto: TT


Mer än var femte ung kvinna har någon gång utsatts för en sexuell handling mot sin vilja, enligt en studie från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

klar

Artikellänk är kopierad

Att få bestämma över sin kropp eller vem som man har sex med är inte en självklarhet för alla. Det visar rapporten Fokus 15 som handlar om ungas sexuella och reproduktiva rättigheter.

►LÄS MER: Sverige i topp i studie om sexuellt våld

Studien visar att 17 procent av tjejerna och sex procent av killarna i åldern 16-25 år någon gång har känt att de själva inte har bestämt över sin kropp. 

Mer än var femte tjej uppger även att de gjort något sexuellt mot sin vilja. Bland killarna är motsvarande siffra 4 procent. 

►LÄS MER: Män måste ta ansvar för det sexuella våldet mot kvinnor

Ungdomar som inte passar in i heteronormen, unga med funktionsvariation och unga i socioekonomiskt utsatta områden, löper också större risk att utsättas för sexuella handlingar mot sin vilja. Hbtq-personer som blivit utsatta för sexuellt våld är åtta procent jämfört med två procent bland heterosexuella. 

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro