ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var femte vill bo bilfritt

Peter löwendahl/Patrick Ekstrand · 1 Okt 2013
Uppdaterad 1 Okt 2013
Var femte vill bo bilfritt Farmor Helena Sanblad med barnbarnen Joakim, 9 månader och Lovisa 2,5 år.

Var femte vill bo bilfritt Farmor Helena Sanblad med barnbarnen Joakim, 9 månader och Lovisa 2,5 år. Foto: Christina Blom


En av fem göteborgare vill bo i ett bilfritt område, men dubbelt så många anser att de är beroende av sina bilar, visar en färsk undersökning.

klar

Artikellänk är kopierad

De boende i Brf Flatås 1 är i minoritet, men tänker inte låta sig köras över. De vill fortsätta bo i ett bilfritt område och har överklagat byggplaner som skulle innebära att bilar får tillträde.

Som det är i dag får boende i en del av de 651 hushållen parkera 400 meter bort från sina hem och så ska det förbli, hoppas många.

– Ganska många som har vuxit upp här flyttar tillbaka när de själva får barn, säger styrelseledamoten Bengt Karlsson som inte ser det som något problem att bilen inte är parkerad utanför dörren. Tvärtom så innebär det mindre buller och en tryggare miljö för inte minst barn.

Helena Sandblads barnbarn bor i Flatås och hon uppskattar miljön, som liknar den hon själv växte upp i.

– Det är väldigt härligt, de kan springa runt och det finns möjlighet till små picknickar.

Hon konstaterar att mycket har hänt med stadsbilden sedan hon själv var ung – i dag är bilen i fokus.

Samtidigt visar en undersökning som Demoskop har genomfört på uppdrag av Västsvenska handelskammaren och Bil Sweden att många ser bilen som nödvändig. Av 1 199 tillfrågade personer i åldern 18–79 år ansåg nästan hälften att de är beroende av sina bilar och två tredjedelar svarade att kollektivtrafik inte kan ersätta bilen.

Bengt Karlsson håller med om att bilar behövs.

– Javisst. Ännu mer så när jag hade små barn. Det är väldigt bekvämt att ha bil, men man behöver inte se den från sitt fönster. Det är inte nödvändigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter löwendahl/Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro