ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var fjärde 18-årig kille utsatt för brott

Ann Hagman · 21 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Många av våldsbrotten mot unga sker under midsommarhelgen. Tjugofem procent av alla 18-åriga pojkar har blivit utsatta för misshandel eller rån under livet. Lika många känner rädsla för att drabbas – liksom hela 60 procent av alla tonårsflickor. Siffrorna kommer från en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort tillsammans med Lunar storm, där ungdomarna själva fått svara på frågan om de har varit utsatta för våld. – Jag tror det finns ett stort mörkertal som inte syns i den officiella statistiken. Den här undersökningen pekar åt rätt håll och visar att vi måste ingripa med förebyggande åtgärder, säger Caroline Uliana, på If.

FLEST VÅLDSBROTT Av alla dagar på året sker de flesta våldsbrotten på valborgsmässoafton och under midsommarhelgen. Enligt Brottsförebyggande rådets senaste statistik över våldsbrott uppdelat på olika dagar inträffade över 330 våldsbrott under midsommaren 2002. Enligt If:s enkätundersökning är det flickor i Blekinge län och pojkar i Skåne och Östergötland som är värst drabbade av misshandel och personrån. Där uppger 32 procent respektive 27 procent av ungdomarna mellan 16 och 20 år att de varit drabbade av något av brotten. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro