ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var fjärde har bajs på händerna

Anneli Wikström · 15 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Vid en brittisk undersökning visade det sig att var fjärde person hade bajs på händerna. Något som till och med forskarna blev förvånade över.

Några forskare från London School of Hygiene & Tropical Medicine gjorde en undersökning där de tog prover på pendlare vid busstationer i Storbritannien. Det visade sig att en av fyra av pendlarna hade bakterier från avföring på händerna, skriver Svenska dagbladet.

–Jag blev helt paff att det var så många. Nu hittade vi inga sjukdomsframkallande bakterier, men om vi hade gjort det skulle de lätt ha kunnat spridas och orsaka diarréer, säger Val Curtis, en av forskarna bakom studien.

Att det är viktigt med bra handhygien har väl ingen missat. Diarrésjukdomar och lunginflammationer dödar nästan fyra miljoner barn i fattiga länder varje år. Skulle de tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten skulle man kunna rädda livet på en miljon barn. Problemet uppmärksammas i dag av Global Handwashing Day. Arrangörerna jobbar för att uppmuntra handtvätt med tvål i låginkomstländer, skriver SVD.

–Utmärkt. Det är enkla åtgärder som ger stora effekter. Diarré är en sjukdom som kommit i skymundan trots att den orsakar fler barndödsfall än malaria och hiv, säger Göran Tomson, professor på Karolinska Institutet till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro