ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var fjärde jobbar övertid – gratis

Peter Lindholm · 11 Dec 2012
Uppdaterad 11 Dec 2012
Det obetalda övertidsarbetet slår nu rekord. Detta på grund av att många förväntas vara tillgängliga hela tiden. 

Det obetalda övertidsarbetet slår nu rekord. Detta på grund av att många förväntas vara tillgängliga hela tiden.  Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX


Var fjärde anställd arbetar hemifrån på sin fritid – gratis. Och det obetalda övertidsarbetet slår rekord, visar en rapport.

klar

Artikellänk är kopierad

Äntligen julledigt snart – eller jobbar du på ett företag som förväntar sig att du ska svara på jobbmejl mellan julbord och julklappar? I Tyskland kan detta vara förbjudet snart.

I somras efterlyste den tyska arbetsmarknadsministern Ursula von der Leyen en strängare arbetsskyddslagstiftning. Jobb och fritid ska inte blandas ihop. Företag som kräver att anställda ska svara på e-post efter arbetstid bör bötfällas. 

Vi har samma problematik här. Socialdemokraterna har förordat att Arbetsmiljöverket ska föreslå åtgärder mot obetald arbetstid och övertid som främst drabbar tjänstemännen. 

Många förväntas att ständigt vara tillgängliga, vilket lett till att det obetalda övertidsarbetet aldrig varit så högt som nu.

– Varje år slår vi övertidsrekord. Det är en hälsorisk för våra medlemmar som blir mer och mer stressade, säger Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på tjänstemannafacket Unionen.

För att förekomma en lagstiftning har tyska storföretag själva börja införa regler för att skapa bättre balans mellan arbete och fritid. 

På Volkswagen har man till exempel stoppat e-posten från att nå alla tjänstemän före klockan 7 och efter 18.30. 

Men Unionen vill inte se liknade åtgärder här. 

– Tjänstemän går inte hem klockan 5 från jobbet. Det fungerar inte så, vi vill gärna ha flexibla arbetstider. Därför är det viktigt att man pratar med sin chef om när man ska vara tillgänglig, snarare än att man genomför någon form av centrala regler, säger Cecilia Beskow.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro