ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var fjärde kommun vill förbjuda tiggeri

David Peterson · 5 Apr 2018
Uppdaterad 5 Apr 2018
Var fjärde kommun vill förbjuda tiggeri.

Var fjärde kommun vill förbjuda tiggeri. Foto: IBL


Mer än var fjärde kommun vill införa ett tiggeriförbud, visar en sammanställning som SVT har gjort. Framför allt är det kommuner som styrs av Alliansen som vill införa ett förbud.

klar

Artikellänk är kopierad

Drygt 4 500 EU-medborgare tigger i Sverige, enligt polisens sammanställning från 2015. Troligtvis är det ungefär lika många i dag, enligt statens nationella samordnare. Men sedan 2015 har allt fler kommuner ändrat uppfattning i tiggerifrågan och i dag vill drygt var fjärde kommun införa ett förbud, rapporterar SVT Nyheter.

Bland de borgerligt styrda kommunerna vill mer än hälften, 57 procent, införa ett förbud. Men även bland kommunerna där Socialdemokraterna styr finns det önskemål om förbud.

– Det är inte värdigt att ha människor som står på knäna i gathörnen och tigger i ett välfärdsland som Sverige. Dessutom för det mycket annat med sig, som människohandel och prostitution, säger Katrineholms kommunalråd Göran Dahlström (S) till SVT Nyheter.

Men majoriteten, 61 procent, av Sveriges kommuner är emot ett tiggeriförbud.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro