ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var fjärde kvinna har sökt hjälp för sin självkänsla

Hanna Göransson · 21 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Yolanda de Wanngård vill nu ge mer självkänsla till andra. 

Yolanda de Wanngård vill nu ge mer självkänsla till andra.  Foto: Petra Jonsson


klar

Artikellänk är kopierad

Var fjärde kvinna har sökt professionell hjälp för att förbättra sin självkänsla. Det visar en undersökning från tidningen Må Bra. Psykologen och psykoterapeuften Kerstin Hellström känner igen mönstret. – Mina patienter vill vara duktiga. De ställer upp för andra men får inte tillräckligt med bekräftelse, säger hon.

Drygt 3300 kvinnor från 16 år och uppåt har svarat på undersökningen. 27 procent av dem har sökt hjälp. Och nästan hälften av kvinnorna har försökt att förbättra sin självkänsla på egen hand.

Många kvinnor upplever att de inte är tillräckliga. – Kvinnor ställer höga krav på sig själva. Dessutom ställer samhället krav. Vi kvinnor ska vara bra på alla områden, vi ska vara lika bra som männen i arbetslivet, vi ska bli professorer och chefer. Samtidigt ska vi vara vackra och ta hand om barn och hem, säger Kerstin Hellström. Kvinnornas duktighetsideal ökar risken för utmattningsdepressioner. Men det finns hopp. Enligt undersöknigen ökar självkänslan med åldern. Dessutom är det allt fler som söker hjälp. – Kvinnor i storstäder är mest medvetna och söker oftare hjälp, säger Kerstin. Men ambitiösa kvinnor finns i alla sociala grupper och i hela landet.

"Insikten är ett vapen"

HJÄLP. Yolanda de Wanngård har gått i terapi för att förbättra sin självkänsla. I dag har hon hittat sin egen vilja och törs kräva mer av andra. – Jag har lärt mig att slappna av. Jag förstår att jag inte är perfekt, men det är okej, säger hon.

Insikten fick henne att vilja hjälpa andra. Nu utbildar hon sig till terapeut. – Det här är ett vapen att använda för att hjälpa människor att bli lyckliga.

Yolanda råder kvinnor att ta sig tid att andas och att våga söka hjälp. – Vi kvinnor lägger ner enorma pengar på att fixa våra hår. Men insidan då? Vi tror att vi fixar oss själva inombords i stället för att ta hjälp.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro