ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Vår generation lägger sig i väldigt mycket"

Ulrica Widsell · 4 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FARMOR. Vissa barn är finare, vackrare, intelligentare och duktigare än andra. Det är barnbarn. Så inleder familjepsykologen Malin Alfvén "Barnbarnsboken" som hon skrivit tillsammans med journalisten Krisitna Hofsten. Men att få barnbarn är inte bara en lycka. Malin Alfvén som svarar på frågor i Sveriges radio och i tidningen "Vi föräldrar" märker att allt fler mor- och farföräldrar oroar sig och har svårigheter i relationerna till barn, barnbarn, svärsöner och svärdöttrar. – Om vi ska vara riktigt ärliga så har vi skrivit boken lika mycket för de vuxna barnen som för mor- och farföräldrarna. Dels för att öka förståelsen för varandra, dels för att det finns diskussionämnen som är viktiga att ta upp, säger hon.

Vad är vanliga problem för dagens mor- och farföräldrar? – 40-talisterna är en helt ny generation mor- och farföräldrar. Det är något helt nytt att vara förälder i dag och det är något helt nytt att vara mor- och farförälder. Många väntar längre med att få barn, det gör att oron ökar - också hos mor- och farföräldrarna. Man vill vara världens bästa förälder och världens bästa farmor. Men ibland är vi världens sämsta också. Man måste inse det.

Vad kan vara svårt? – Man skjuts upp ett steg i generationstrappan. Många kan få tankar kring döden som kan vara jobbiga. Det här att man inte vet hur mycket man ska ställa upp, det är svårt. Jag och mina generationskompisar jobbar mycket och väldigt många mor- och farföräldrar känner sig pressade av barnens höga förväntningar, hur man ska räcka till. Man måste hitta någon slags kompromiss, en balans. Men att man inte behöver ta allt ansvar gör att de flesta upplever det som härligt att vara med barnbarnen.

Var går gränsen för när mor- och farföräldrar ger råd eller lägger sig i? – Det är känsligt. Vår generation lägger sig i väldigt mycket. Det får jag höra från många föräldrar. Man kan fråga i stället: Hur ser ni på det? Hur resonerar ni kring det? Gränsen är ju när barnbarnets föräldrar blir sårade.

Du har jobbat med familjeprobelm i många år och svarat på tusentals frågor. Tröttnar du aldrig på folks problem? – Nej, jag älskar det. Det handlar så mycket om att bara få prata om sin situation, då ser man ofta lösningarna själv. Det är problemen som gör att vi utvecklas.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro