ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var med och påverka – rösta i EU-valet den 22–25 maj 2014

metro · 31 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013

Var med och forma framtidens EU – rösta i Europaparlaments-valet den 22–25 maj 2014. Det är för åttonde gången som det allmänna och direkta valet till Europaparlamentet hålls nästa år. Syftet är att ledamöter till Europaparlamentet ska väljas för perioden 2014–2019. Dessutom är valet 2014 det första Europaparlamentsvalet där unionens samtliga 28 medlemsstater deltar samtidigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur ofta?   Vart 5:e år väljs kandidater till Europaparlamentet. Vilka får rösta?   I Sverige har alla som har svenskt medborgarskap och är över 18 år rösträtt. EU-medborgare bosatta i ett annat land kan rösta i det land de bor i. Vem får man rösta på?   I Sverige får man enbart rösta på en kandidat som representerar ett parti. Varför ska man rösta?   I Europaparlamentet stiftar lagar som på många olika sätt påverkar din vardag. Det kan till exempel handla om pristaket för mobilsamtal.

Hur gör man? Valet till Europaparlamentet genomförs på samma sätt som valet till riksdagen. Du får hem ett röstkort och kan förtidsrösta på flera platser. Gå in på Valmyndighetens hemsidawww.val.se   för mer information.

Läs mer!Läs mer om dina rättigheter som EU-medborgare på   europa.eu.youreurope

Vad är medborgaråret? Europaåret för medborgarna 2013 ska lyfta fram de rättigheter man automatiskt har som EU-medborgare. Det är över 500 miljoner människor – och den europeiska ekonomin – som varje dag har glädje av dessa rättigheter.

Så kontaktar du EU direkt Visste du att du kan ringa Europa direkt om du har frågor eller vill framföra synpunkter i olika frågor som rör EU? Du ringer gratis från vilket EU-land som helst på telefonnummer:

00800 67891011

Linjen är öppen vardagar klockan 9.00–18.00. Läs mer på   europa.eu/europedirect

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro