ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var semestern för kort? – det kunde varit värre

Ulrica Widsell · 7 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Jippi! Mamma och pappa är lediga i sju veckor. Filip, 3, och storebror Kasper såg fram emot att gå på Junibacken i går. Magnus Wallström och Åsa Skoglund från Gävle semestrar med familjen i Stockholm och har kombinerat semester och föräldraledigt för att få extra lång sommarledighet. – Vi har verkligen hunnit njuta ordentligt, säger Åsa Skoglund.  

Jippi! Mamma och pappa är lediga i sju veckor. Filip, 3, och storebror Kasper såg fram emot att gå på Junibacken i går. Magnus Wallström och Åsa Skoglund från Gävle semestrar med familjen i Stockholm och har kombinerat semester och föräldraledigt för att få extra lång sommarledighet. – Vi har verkligen hunnit njuta ordentligt, säger Åsa Skoglund.   Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

 Sommaren kan kännas kort, men svenskarna toppar ändå semesterligan i Europa med våra i genomsnitt 33 dagar med betald semester.Med 33 dagars betald se­mester ligger svenskarnas ledighet högt över EU-snittet på 25,2 betalda semesterdagar. Det visar den senaste årliga undersökningen för 2008 från EU-organet Eurofound. Svenskar har enligt lagen minst 25 dagar semester. I många andra europeiska länder är det 20 dagar.– Vi har ålderstillägg i Sverige enligt många kollektivavtal. Det har också varit så att man får extra ledighet i stället för löneökningar. Många som redan tjänar bra är mer intresserade att få mer ledigt än högre lön säger Ken Bjerregaard, förbundssekreterare på TCO.– Att snittet är så högt som 33 dagar betyder att många har 35-40 dagar. Det blev jag  förvånad över, säger Lars Gellner, arbetsrättschef på Svenskt Näringsliv.Den genomsnittliga faktiska arbetstiden varje vecka skiljer sig också mellan Europas länder, enligt Eurofounds undersökning. I Sverige är snittet 39,6 timmar i veckan. Mest jobbar rumänerna med 41,8 timmar i veckan. Fransmännen jobbar minst med 38,4 timmar i veckan.

Statistik: Så många semesterdagar har EU-länderna. Klicka för större diagram.
Statistik: Så många semesterdagar har EU-länderna. Klicka för större diagram.Foto: Eurofound
klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro