ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var sjunde ung saknar ett socialt nätverk

Katarian Matsson · 27 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ARBETSMARKNAD. Var sjunde person mellan 15 och 25 år anser sig inte ha något socialt nätverk – trots att kontakter är en av de vanligaste vägarna till jobb i dag. Det visar en ny undersökning som undersökningsföretaget Xtreme gjort på uppdrag av Arbetsförmedlingen. – Ofta får man jobb genom personliga kontakter och det här kan göra att det blir svårare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden, säger Sara Damber, projektledare för Arbetsförmedlingens ungdomssatsning Avstamp.

Hon tror att många ungdomar inte ser att deras kontaktnät faktiskt kan leda till ett arbete. – Vi måste öka medvetenheten om att de kontakter man har faktiskt kan generera jobb. Just för ungdomar tror jag att Arbetsförmedlingen är väldigt viktig när det gäller att skapa det här nätverket, säger Sara Damber.

Det kan exempelvis ske genom rekryteringsträffar med företag eller övningar ungdomar emellan. – Men det är ju inte bara kontakter som gäller, bland företagen betonar många personliga egenskaper. Då gäller det för oss på Arbetsförmedlingen att hjälpa ungdomarna att ta fram dem egenskaperna, säger Sara Damber.

Jobbgaranti för ungdomar

Den 3 december startar jobbgarantin för ungdomar mellan 16 och 24 år, som varit arbetslösa och anmälda som arbetssökanden på Arbetsförmedlingen i minst tre sammanhängande månader.

Under tre månader kommer ungdomarna att ha individuellt anpassade aktiviteter som jobbsök, jobbcoachning och studie- och yrkesvägledning. De som därefter är kvar kan få arbetspraktik i högst tre månader varvat med fyra timmars jobbsök i veckan.

Ungdomarna kan också erbjudas yrkesinriktade utbildningar eller kortare teoretiska utbildningsinsatser. AMS uppskattar att cirka 17 600 ungdomar kommer att vara i ungdomsgarantin under 2008. 

klar

Artikellänk är kopierad

Katarian Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro