ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Vår son är ingen terrorist"

Elisabeth Braw · 18 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Marilyn Walker och Frank Lindh har inte talat med pressen sedan deras sons åtal år 2002. Metro fick en exklusiv intervju på Johns advokats kontor i San Francisco, där föräldrarna är bosatta. 

Marilyn Walker och Frank Lindh har inte talat med pressen sedan deras sons åtal år 2002. Metro fick en exklusiv intervju på Johns advokats kontor i San Francisco, där föräldrarna är bosatta. 


klar

Artikellänk är kopierad

Deras son är känd som ”den amerikanske tali­banen”. Nu bryter John Walker Lindhs föräldrar, Marilyn Walker och Frank Lindh, tystnaden.– Vår son är ingen terrorist, förklarar de.Sommaren 2001 meddelade John Walker Lindh sina föräldrar att han skulle resa till bergen i Pakistan. I december fick de via massmedierna veta att han hade till-fångatagits av Norra alliansen i Afghanistan och överlämnats till amerikanska styrkor.– Det var en lättnad att se honom vid liv, men jag var också livrädd för vad som skulle hända med honom, säger Walker.Som tonåring hade John konverterat till islam.– Han ville alltid veta hela sanningen. I islam fann han något äkta, berättar Lindh, vars familj härstammar från Sverige.Föräldrarna påpekar att John inte var fientligt in­ställd till USA utan hade gått med i talibanerna för att kämpa mot den brutala Norra alliansen. Till deras fasa reagerade allmänheten knappast när det blev känt att John behandlats brutalt av sina landsmän, och de kände sig maktlösa gentemot den massiva mediekritik som riktades mot dem.– Ledande politiker anklagade John för att vara terrorist, och efter 11 september var folk inte villiga att be­trakta honom på ett medmänskligt sätt, säger Lindh.

John Walker Lindh är fortfarande muslim och har nu avtjänat sex år av sitt 20-åri­ga fängelsestraff. Nyligen anhöll han för fjärde gången om straffminskning hos president George W Bush och hänvisade bland annat till den australiske talibanen David Hicks, som bara dömdes till nio månader.– Jag känner inte till något annat fall där en människas karaktär har angripits på detta vis av staten. Men jag tror de flesta människor är hederliga och kommer att börja betrakta det som en skandal, förklarar Lindh.

Har suttit fängslad i sex år

• John Walker Lindh, som fyllde 27 den 9 februari, tillfångatogs den 1 december 2001. Som tonåring hade han lämnat sitt hem utanför San Francisco för att studera islam i Jemen. Därefter reste han till Pakistan och Afghanistan, där han blev fotsoldat hos talibanerna sommaren 2001. • Walker Lindhs fall blev känt över hela världen när han fotograferades naken, bunden och med förbundna ögon i amerikansk fångenskap. Försvarsminister Donald Rumsfeld gav order om att han skulle förhöras under aggressiva former. Walker Lindh åtalades för terroristbrott men dömdes bara för brott mot en handelsklausul. • Han avtjänar sitt straff i ett icke namngivet fängelse och får endast ta emot besök av sina föräldrar och syskon. Justitieministern har förbjudit dem att upprepa vad han säger.

klar

Artikellänk är kopierad

Elisabeth Braw
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro