ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var stjärna SHL – nu ska Blomdahl leda svenskt lag i Dubai

Filip Häggberg · 18 Aug 2018
Uppdaterad 20 Aug 2018
Patric Blomdahl, till höger, var lagkapten för AIK. Till vänster syns Andreas Sundell, som senaste säsongen spelade sin ishockey i Dubai.

Patric Blomdahl, till höger, var lagkapten för AIK. Till vänster syns Andreas Sundell, som senaste säsongen spelade sin ishockey i Dubai. Foto: Swedish Vikings/IBL


Patric Blomdahl har gjort tio säsonger i Elitserien och SHL. Nu ska den förre AIK-kaptenen leda ett svenskt lag – i Dubai. Jag trodde knappt att det fanns en rink där”, säger Blomdahl till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Ishockeyspelaren Patrik Blomdahl, i dag 34 år, har spelat tio säsonger i Elitserien och Svenska hockeyligan. Forwarden representerade Linköping, Frölunda och AIK – där han också bar lagkaptensbindeln – innan en skadad handled satte stopp förr elitkarriären 2015.

Men Blomdahl har fortsatt spela ishockey – i Förenade Arabemiraten. Till våren ska han spela för den nyskapade klubben Swedish Vikings i Dubai international ice hockey tournament för andra året i rad.

Patric Blomdahl i Vikings-tröjan i våras.
Patric Blomdahl i Vikings-tröjan i våras.Foto: Swedish Vikings

– Det ser jag verkligen fram emot. Jag trodde knappt att det fanns en rink i Dubai innan jag var där första gången, men kombon att åka till ett varmt land och samtidigt spela roliga matcher är fantastisk, säger Blomdahl.

Vem som helst kan delta

Turneringen som Swedish Vikings deltar i, Dubai international ice hockey tournament, avgörs i slutet av april nästa år. Där ska omkring 30 lag från ett dussintal olika nationer spela om guldet i fyra olika divisioner – A, B, C och ”Beer”, som är den lägsta.

Första gången klubben medverkade i turneringen, i våras, ställde man bara upp med ett lag i A-divisionen. Till nästa år är tanken att ha med fyra lag – ett i varje division.

Kristoffer Winterstein, general manager och en av grundarna till Swedish Vikings, förklarar.

– Vi hade ett hyfsat lag, men lite för ojämnt. Vi kom sist i gruppspelet, men lyckades vinna B-slutspelet. Men då ville vi mest kolla av turneringen, nu vet vi vilken nivå som krävs för guld i varje division, säger Winterstein, som för två år sedan blev den första svenska spelaren Förenade Arabemiratens ishockeyliga Emirates hockey league.

quotation startJag trodde knappt att det fanns en rink i Dubaiquotation end

För att fylla fyra lag, med tolv utespelare och en målvakt i varje, har klubben en ansökningsprocess på sin hemsida som öppnar den 25 oktober. Där kan vem som helst ansöka om att spela turneringen i Dubai.

Kristoffer Winterstein, general manager.
Kristoffer Winterstein, general manager.Foto: Privat

– De söker in till det lag som de håller nivå för. A-divisionen håller ungefär svensk division ett-klass, B-divisionen division två-tre, C-divisionen division fyra och den lägsta är mer för veteraner och spelare som lagt av och vill spela för skojs skull, förklarar Winterstein.

”Det blir lite landskampstämning”

Patric Blomdahl, med över 400 matcher i Sveriges bästa liga, är med andra ord något överkvalificerad.

– Haha, men det är en rolig grej att vara med om, något jag alltid kommer komma ihåg. Det är roliga matcher. Vi möter lag från andra länder, det blir landskampsstämning och lite grinigt på matcherna, precis som jag vill ha det.

– Det är inte världens bästa klass på spelarna, men de bästa håller absolut för svensk division ett, några kanske till och med för allsvenskan.

Lagen som Swedish Vikings kommer konkurrera med kommer bland annat från stora hockeynationer som Finland och Ryssland. Även där är det en redig blandning av kvalitén på spelarna – vissa har som Blomdahl spelat på den allra högsta nivån.

– Det är ett fantastiskt sätt för spelare från olika länder att avsluta säsongen tillsammans. Att få känna sig som ett proffs för en vecka, säger Kristoffer Winterstein.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro