ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tionde förälder får förlossningsdepression

Anneli Sandberg · 26 Sep 2012
Uppdaterad 26 Sep 2012
Lotten Grape drabbades av en förlossningsdepression när hon födde sin dotter. – Man måste våga prata om det, säger hon. 

Lotten Grape drabbades av en förlossningsdepression när hon födde sin dotter. – Man måste våga prata om det, säger hon.  Foto: Bea Tigerhielm


Först när hennes dotter var fyra år började hon känna sig som mamma. Lotten Grape drabbades av förlossningsdepression och berättar om förlorade år och förbjudna tankar. Nu har hon startat en sajt som ska hjälpa andra i samma situation.

klar

Artikellänk är kopierad

För fem år sedan födde Lotten Grape sin dotter. Hon hade haft en jobbig graviditet och det blev en utdragen förlossning som slutade med att hon förlorade nästan fyra liter blod. Det innebar också att hon tvingades vara ifrån sin dotter de första viktiga timmarna och allt sammantaget förändrade allt. 

Lotten åkte inte hem från förlossningen som en lycklig nybliven mamma. Känslan hon kände för sitt nyfödda barn var likgiltighet.

– Så fort hon hade ammat ville jag lämna henne ifrån mig. Jag minns att

jag en enda gång under första året tittade på min dotter och tyckte att hon var fantastisk. Efter ett tag började jag fatta att något var fel, berättar hon.

Det var BVC som såg att Lotten inte mådde bra och hon skickades till psykolog. Hon fick också möjlighet att bearbeta sin traumatiska förlossning vilket hjälpte mycket. När Lotten hade gått klart hos psykologen tyckte hon att hon mådde bra.

Men så blev hon gravid igen när dottern var ett år och sju månader och då kom allt tillbaka.

– Jag förstod att jag inte hade bearbetat något och att jag var tvungen att söka hjälp.

Andra förlossningen blev en revansch. Lotten var hög på endorfiner och tyckte sonen var underbar. Hon kunde ta sig an honom och passade på att älska, men då blev också skuldkänslorna för den svåra tiden med dottern tydligare och närheten till henne dröjde ännu ett tag.

– Vi har inte knutit an ordentligt förrän för ett år sedan. Jag känner att jag har förlorat de här åren med henne och jag vet att jag aldrig får tillbaka dem. Det ger mig förstås ångest och skuld. Det är nog gemensamt för alla som har haft de här problemen, säger Lotten.

För att hjälpa andra i samma situation har hon startat sajten Läkande föräldrar. Här bloggar hon och stöttar andra.

– Det finns en stor skam hos kvinnor som får förlossningsdepression och man måste våga prata om det. Det är många fler som drabbas än man tror. Många tar sig igenom det inom ett halvår men de som drabbas svårare behöver hjälp. Även om jag inte skulle vilja gå igenom det igen, kan jag ändå känna att jag har vuxit genom de här tuffa åren. Det är också det jag vill förmedla genom Läkande föräldrar, det finns en tid när man mår bättre. Man kommer igenom det.

”Det finns hjälp att få om man söker”

Förlossningsdepressioner drabbar en av tio nyblivna föräldrar. För många går det över relativt snabbt men för cirka hälften kräver den behandling. Och om depressionen får fäste kan den i allvarligare fall leda till psykos. I somras dödades tre småbarn av sina mammor och i alla tre fallen har det talats om förlossningspsykoser.  

På de flesta Barnavårdscentraler görs en enkät för att upptäcka förlossningsdepressioner och beroende om ens problem är lätta eller måttliga så erbjuds man stödsamtal eller så remitteras man till vårdcentral eller psykiatrin. På Auroramottagningen på Danderyds sjukhus arbetar man med att förebygga förlossningsdepressioner.  

– Om nedstämdheten efter en förlossning inte går över så är det alarmerande. Men det finns hjälp att få om man söker. Det är dock inte säkert att man själv inser att man behöver hjälp, säger Lena Hultsberg, specialistbarnmorska på Auroramottagningen. 

Vad beror förlossningsdepression på?

– Det är mycket som kan ligga till grund för en förlossningsdepression. Om man tidigare varit deprimerad eller om man har en traumatisk förlossningsupplevelse ökar risken, säger Lena Hultsberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro