ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tionde polis är rädd för medierna

Evelina Olsson · 2 Dec 2013
Uppdaterad 2 Dec 2013

Mer än var tionde polis väljer att inte anmäla arbetsskador och tillbud för att undvika att händelsen hamnar i media, visar en ny studie som gjorts på uppdrag av Rikspolisstyrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Poliser vill inte bli uthängda och uppfattas som jobbiga anställda, tror Roger Östergren, skyddsombud i Polisförbundet i Stockholms län.
Poliser vill inte bli uthängda och uppfattas som jobbiga anställda, tror Roger Östergren, skyddsombud i Polisförbundet i Stockholms län.Foto: Gustav Gräll

Nästan var femte polis uppgav att de inte rapporterat en arbetsskada av oro för att försämra möjligheten för karriär eller utbildning. – Man vill inte bli uthängd och uppfattas som en jobbig anställd, säger Roger Östergren, ledamot och skyddsombud i polisförbundet i Stockholms län.

Anmälningsbenägenheten skiljer sig kraftigt åt i olika delar av landet, visar studien som besvarats av 4244 poliser. I Jönköpings län uppger mer än var tredje polis att han eller hon inte anmält ett tillbud.  – Det finns ett stort mörkertal, vi borde har mer tillbud och det är jätteproblem. Vi skyddsombud försöker få alla att förstå att om det inte anmäls, så kommer bristerna inte till vår kännedom och kan inte förebyggas, säger Östergren.

En annan förklaring till varför poliser väljer att inte anmäla kan vara att man inte vill att informationen ska nå fel personer. – Det kan finnas en rädsla för att media ska påtala brister av rent taktisk karaktär, information som till exempel kriminella kan använda sig av, säger Östergren. 

Rapportförfattarna konstaterar att frågan bör lyftas då offentlighetsprincipen i detta fall motverkar rapporteringen av arbetsskador.  – Vi anser att resultatet som presenteras i studien är alarmerande. Samtidigt ser vi större möjligheter för att trycka på dessa frågor nu när vi fått ett underlag på hur det verkligen ser ut, säger Östergren.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro