ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje alkomätare underkänns

Moa Kärnstrand · 12 Dec 2013
Uppdaterad 12 Dec 2013

Var tredje alkomätare får underkänt i test. Tusentals svenskar kan blåsa och ge sig ut och köra bil - trots att de siffror de litar på är falska. Nu riktas skarp kritik mot återförsäljare som Biltema och Jula.

klar

Artikellänk är kopierad

Biltemas mätare är en av dem som får "skräpstatus".
Biltemas mätare är en av dem som får "skräpstatus".Foto: Biltema

Testerna har utförts av MHF, Motorförarnas Helnykterhetsförbund, i föreningens labb, som är ett av få som testar just alkomätare. Av de 34 alkomätare som testats fick 11 underkänt. – Människor köper de här för att kunna kontrollera sig dagen efter man varit på julmiddag. Får man då ett falsk värde chansar man kör ändå, säger Tomas Jonsson, testchef MHF Test Lab. I test kan alkomätare underkännas på olika vis. Det första gäller mätningen av alkohol. – När vi gör ett test blåser vi runt 20 blås i en mätare med samma koncentration alkohol. Om den då ena stunden visar hälften av vad den ska göra och sen 80 procent mer går det inte att lita på resultaten, säger Tomas Jonsson. Mätaren är helt enkelt inte pålitlig. Ett annat problem är att mätaren inte mäter på rätt utandningsvolym. Flera av de som labbet underkänt har bra alkomätning, men de tar provet redan vid 0,6 liter luft. – Det är i stort sett den luft som du precis andades in, säger Tomas Jonsson. I de alkomätare som polisen använder måste man blåsa ut nästan all luft i lungorna och så tar mätaren sitt prov på den allra sista luften. – Det är nämligen längst ner i lungorna som alkoholen smittar av sig ifrån blodet ut i lungorna, säger Tomas Jansson. Testerna, som utförts tillsammans med NTF, visar att de alkomätare som faktiskt blev godkända ofta är dyrare, men att skillnaden i prisbild mellan de godkända och icke godkända blir allt mindre. Föreningen delar också ut en rejäl känga till återförsäljare som Jula och Biltema, som man menar säljer opålitliga alkomätare trots upprepade krav om att sluta. – De ställer inte några som helst kvalitetskrav. Det har skett tester av de här mätarna länge och återförsäljarna borde nu veta bättre. Enligt MHF:s siffror gar 700 000 alkomätare sålts i Sverige de senaste tre åren. Metro har sökt både Jula och Biltema för en kommentar.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro