ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje barn kunde räddats

Kristoffer Rengfors · 5 Okt 2011
Uppdaterad 5 Okt 2011
Elin och Jens från Malmö berättar i TV3 om hur deras Karin dog bara dagar innan den beräknade förlossningen.

Elin och Jens från Malmö berättar i TV3 om hur deras Karin dog bara dagar innan den beräknade förlossningen.


Hundratals barn dör varje år i sin mammas mage. Det berättade Metro redan för två år sedan. Men trots löften har inte mycket hänt från myndighetshåll. Nu säger forskare att var tredje barn kan räddas.

klar

Artikellänk är kopierad

Cirka 450 barn dör varje år i sin mammas mage och antalet har inte minskat de senaste 20 åren. Metro skrev om problemet redan för två år sedan och sedan dess har väldigt lite gjorts från myndighetshåll, trots löften. Ingela Rådestam, professor i vårdvetenskap har gått igenom den forskning som finns på området. Hon berättar nu för TV3 att var tredje barn som dör kan räddas. En stor del i det arbetet är att ta mödrars oro på allvar, och att vården slutar sprida en myt om att barn rör sig mindre i slutet av graviditeten. – Det finns samband med minskade fosterrörelser och att barn dör före födelse. Men då måste man ju veta att det är så och söka vård, säger hon till TV3. Ett sätt att informera föräldrar skulle kunna vara en broschyr från Socialstyrelsen. Myndigheten meddelade Metro för två år sedan att frågan skulle lyftas upp. Sedan dess har möten hållits med bland annat barnmorskeförbundet, hävdar Anders Tegnell, avdelningschef för Kunskapsstyrning. Men någon broschyr har inte tagits fram. – Vi för en diskussion med dem från professionen. De signaler vi har är att de vårdprogram vi har fungerar och att det här inte varit en prioriterad fråga, säger Anders Tegnell. Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Viklund säger tvärtemot att förbundet inte tillfrågats direkt. I stället ringde Socialstyrelsens medarbetare upp henne först förra veckan, efter att TV3 intervjuat Anders Tegnell för kvällens program. – Det blev förstås angeläget att få till ett möte om den här frågan när TV varit där, säger Ingela Viklund till Metro. Barnmorskeförbundet arbetar nu själva med att ta fram riktlinjer för mödravården, men Viklund menar att riktlinjer från Socialstyrelsen skulle väga tyngre. – När Socialstyrelsen gjorde en broschyr om plötslig spädbarnsdöd halverades antalet dödsfall. Den spreds som en löpeld bland blivande föräldrar, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro