ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje får cancer

Henry Lundholm · 16 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Beskedet om cancer fick tillvaron att rasa för Pia Sjöborg, 44. I höst blir hon, om allt går vägen, friskförklarad.

Beskedet om cancer fick tillvaron att rasa för Pia Sjöborg, 44. I höst blir hon, om allt går vägen, friskförklarad.


klar

Artikellänk är kopierad

KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK
KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK

Cancer blir allt vanligare. Man räknar med att var tredje person i Sverige kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid. När Socialstyrelsen och Cancerfonden presenterar Cancer i siffror är det lätt att bli förskräckt. Där räknar man med att var tredje svensk person kommer att få en cancerdiagnos under sin livstid.

100 000 fler personer har cancer i dag än för tio år sedan vilket tydligt visar att sjukdomen blivit vanligare. Det beror förstås mycket på att vi lever längre, men också på att vi blivit bättre på att upptäcka cancer. – Det beror också till stor del på att vår livsstil förändrats. Vi solar mer, åker till varma länder och pressar i solen. Rökningen har gett en ökning på lungcancer, säger Elisabeth Johansson på Cancerfondens informations- och stödlinje.

Vanligaste formen av sjukdomen är prostatacancer. 25 män får diagnosen varje dag och även om 2500 dör varje år i sjukdomen så har dess överlevnadsprocent förbättrats rejält. Hos kvinnor är det fortfarande bröstcancer som drabbar de flesta. Men det är lungcancer som skördar flest kvinnoliv. – Där återspelas kvinnors rökvanor, säger Elisabeth Johansson.

Men trots det faktum att cancer blir vanligare så är det också så att fler överlever sjukdomen. Den relativa 10-årsöverlevnaden har ökat med 20-30 procentenheter sedan 1970-talet. Stora skillnader finns dock mellan olika cancerformer.

Och det finns saker man kan göra för att eliminera de största riskfaktorerna. – Man ska inte röka, vara måttlig med alkohol, undvika fetma och motionera regelbundet. Sen ska man sola med försiktighet, inte bränna huden. Då kan man minska riskerna. Men någon garanti finns förstås ändå inte, säger Elisabeth Johansson till Metro.

Pia, 44: Man ser sig själv i graven direkt

SJUK. Pia Sjöborg, 44, upptäckte en knöl i bröstet sommaren 2004 och beskedet om cancer fick tillvaron att rasa. I höst blir hon, om allt går vägen, friskförklarad.

Cirka 7 000 kvinnor drabbas av bröstcancer varje år. Sommaren 2004 hände det distriktssköterskan Pia Sjöborg från Stockholm. Hon skulle fylla 39 år och livet lekte. Hon, maken och barnen planerade för en härlig semester och renovering av huset. Men tillvaron ruckades rejält när Pia kände knölen i högra bröstet då hon stod i duschen.

Efter sommaren gick hon till läkaren och efter ytterligare en vecka kom provsvaret som visade att hon drabbats av bröstcancer. – Jag hade först inte tänkt ta med mig min man då jag skulle få beskedet eftersom jag inte ville besvära ho­nom. Men det var tur att jag gjorde det. Det svartnade för mina ögon när jag fick beskedet och jag hamnade i chocktillstånd. Jag var så ung och hade ingen cancer i släkten. Det var helt ofattbart, säger Pia.

Pias barn tog också cancerbeskedet hårt. Yngste sonen grät och kunde inte sova och fick hjälp att ta sig igenom krisen. Det hela blev extra känsligt då en skolkamrats mamma nyligen hade gått bort i just bröstcancer. – Att få ett cancerbesked är fruktansvärt. Det är ett sådant laddat ord och man ser sig själv i graven direkt. Men efter ett tag slutar man tänka på döden. Man lär sig leva med det och nu kan jag tycka att det gett mig mycket styrka, framförallt i mitt yrke. Jag vet att det är många som drabbas, men jag vet också att det är många som överlever.

I höst blir Pia, om allt går vägen, friskförklarad. Då har det gått fem år sedan cancern upptäcktes. – Jag tyckte att det värsta var att få cellgifter och att tappa håret. Det är en så stor del av ens identitet. Men nu ser jag framåt. Jag håller tummarna för att allt ska gå bra och att jag ska bli friskförklarad. Då kan jag äntligen lägga cancern bakom mig.

klar

Artikellänk är kopierad

Henry Lundholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro