ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje gripen för inbrott är ett barn

Clarence Frenker · 29 Jan 2013
Uppdaterad 29 Jan 2013
Var tredje gripen för inbrott är ett barn Enligt Daniel Matsson, närpolisbefäl i Rinkeby, arbetas det på alla fronter för att bemöta problemet med allt yngre gärningsmän vid bostadsinbrott i området. Förutom att samarbeta med länssatsningen och sociala insatsgrupper försöker man även hålla omgivningen uppdaterad. ”Eftersom det är ett nytt fenomen handlar det även om informationsspridning till boende och alla runt omkring.” foto: Marie Kjellander

Var tredje gripen för inbrott är ett barn Enligt Daniel Matsson, närpolisbefäl i Rinkeby, arbetas det på alla fronter för att bemöta problemet med allt yngre gärningsmän vid bostadsinbrott i området. Förutom att samarbeta med länssatsningen och sociala insatsgrupper försöker man även hålla omgivningen uppdaterad. ”Eftersom det är ett nytt fenomen handlar det även om informationsspridning till boende och alla runt omkring.” foto: Marie Kjellander Foto: Marie Kjellander


Nästan var tredje som greps misstänkt för bostads-inbrott i Stockholm förra året var under 18 år. Nu efterlyser polisen ökade sociala insatser. – Frustrerande för mig och mina sheriffer att behöva springa efter 14-åringar, säger Fredrik Gårdare på Stockholmspolisen.

klar

Artikellänk är kopierad

Bostadsinbrotten har ökat kraftigt i Stockholm de senaste åren. Men nu tycks trenden ha brutits.

Under 2012 polisanmäldes 6 150 bostadsinbrott i länet – en minskning med 5 procent jämfört med 2011.

–  De äldre västerortsgrupperingarna har minskat sin aktivitet och kylts av eftersom ganska många är inne på avtjäning av kortare eller längre straff, säger Fredrik Gårdare, operativ chef för den länsgemensamma insatsen mot bostadsinbrott.

Men samtidigt har fler av gärningsmännen blivit allt yngre.

Av de 295 personer som greps misstänkta för bostadsinbrott i länet under förra året var 89 mellan 14 och 17 år gamla.

– Det här sticker ut och har påverkat statistiken kraftigt under hösten. Jag kan bara säga att det är oerhört frustrerande för mig och mina sheriffer att behöva springa efter 14-åringar efter bostadsinbrott, säger Fredrik Gårdare.

Enligt Gårdare handlar det nästan uteslutande om lokala ungdomsgäng i Rinkeby, Tensta och Hjulsta-området där några enstaka börjat och sedan har det fått spridning.

– Precis som de äldre är de ute efter guld, smycken, kontanter, pass och hemelektronik. Men bland de yngsta gärningsmännen kan det också vara saker som dataspel och alkohol, säger Fredrik Gårdare, som efterlyser ökade social insatser mot problemet.

– Vid ungdomsutredningar blir sociala insatser väldigt viktiga, särskilt som flera av de här brotten sker på skoltid. Men samtidigt vet jag ju att sociala myndigheter är oerhört belastade i västerort, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro