ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje restaurang fuskar med sin meny

John Lindblom och Josefin Svenberg · 2 Okt 2012
Uppdaterad 2 Okt 2012
Var tredje restaurang fuskar med sin meny – Äkta parmesan är mycket fylligare i smaken än oäkta, säger Anneli Karlsson som driver Södercheesen i Stockholm. På bilden skär hon upp en Parmigiano- Reggiano som är namnet på äkta parmesan. 

Var tredje restaurang fuskar med sin meny – Äkta parmesan är mycket fylligare i smaken än oäkta, säger Anneli Karlsson som driver Södercheesen i Stockholm. På bilden skär hon upp en Parmigiano- Reggiano som är namnet på äkta parmesan.  Foto: Lotta Bergseth


Det fuskas med livsmedlen på Stockholmskrogarna. Av närmare 100 kontrol-lerade restauranger visade sig var tredje krog servera annan produkt än den på menyn.

klar

Artikellänk är kopierad

Framför allt fuskas det med parmesanost, parmaskinka och fetaost.

– Det kan vara både medvetet och omedvetet fusk, säger livsmedelsinspektör Aron Lindén på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Miljöförvaltningens projekt om vilseledande krogmenyer har hittills avslöjat  fusk på drygt 30 procent av knappt 100 kontrollerade Stockholmskrogar. Restauranger som serverat minst ett  livsmedel som inte stämt överens med  det på menyn.

De krogar som ertappats med att fuska med parmaskinkan har i stället ofta serverat tysk eller spansk lufttorkad skinka. Och i stället för äkta parmesanost har många krögare serverat hårdosten Grana Padano vilken inte kan klassas som äkta parmesan.  Den grekiska fetaosten har på flera ställen egentligen varit dansk salladsost.

Miljöförvaltningen planerar återbesök till de fuskande krogarna. Hot om böter i form av ett vitesföreläggande kan senare bli aktuellt om menyfusket fortsätter.

Bland de produkter som det inte fuskats med vid kontrollerna hittills märks svensk oxfilé och ekologiska livsmedel där resultaten var genomgående goda.

Ytterligare cirka 100 krogar återstår att kontrollera innan projektet är slutfört.

”Kan vara väldigt svårt att upptäcka”

Som vanlig restaurangbesökare är det inte helt enkelt att upptäcka matbluffarna. Det menar Gert Klötzke,  professor i gastronomi och under många år ledare för Svenska Kocklandslaget.

– Har du smakat originalet och får in något som är oäkta så känner du oftast skillnad på smaken. Det kan vara väldigt svårt att upptäcka oäkta varor för någon som är ovan.

Enligt Klötzke finns många olika varianter av lufttorkad skinka som kan vara lika god, men kommer den inte från italienska Parma får den inte kallas parmaskinka.

– Skillnaden syns på svålen om du köper färdigskuret. Ligger den på en pizza blir det svårt att avgöra skillnaden. 

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom och Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro