ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje student dricker farligt mycket alkohol

METRO STUDENT · 8 Dec 2014
Uppdaterad 3 Jun 2015

Så här i studenttider är alkohol en given del i vardagen för många. Men det finns risker med en ökad konsumtion. Magnus Jägerskog, vd på IQ, ger sina bästa tips till studenter.

klar

Artikellänk är kopierad

37 procent av männen och 29 procent av kvinnorna som studerar är riskbrukare av alkohol, enligt IQ.
37 procent av männen och 29 procent av kvinnorna som studerar är riskbrukare av alkohol, enligt IQ.Foto: Alamy
Magnus Jägerskog, vd på IQ.
Magnus Jägerskog, vd på IQ.

37 procent av männen och 29 procent av kvinnorna som studerar är riskbrukare av alkohol, enligt Magnus Jägerskog, vd på IQ.

Finns det någon alkohol som är ­e­xtra hälsosam att dricka? – Nej, det gör det inte. Alkohol är ju alkohol oavsett om det är en vindryck, spritdryck eller en öl. Det finns alltså ingen nyttigare alkohol, utan bara produkter med olika mängd alkohol. Vill man vara lite mer hälsosam kan du fråga om alkoholsvagare dricka på Systembolaget. En lägre alkoholhalt gör dig mindre berusad, och innehåller dessutom färre kalorier.

LÄS MER: Därför blir du snyggare av en drink – men inte tvåHur mycket påverkas studenters hälsa av alkoholkonsumtionen? – De allra flesta som pluggar tycker att alkohol i måttliga mängder bidrar till något positivt i studentlivet, att det är en trevlig del. Men alkohol påverkar även studenter, deras studier och studenttiden negativt. 37 procent av männen och 29 procent av kvinnorna som studerar faller inom ramen för riskbruk. Enligt våra undersökningar anser hälften av de tillfrågade studenterna att det är svårt att vara med på studentaktiviteter om de inte dricker alkohol, en tredjedel presterar sämre i sina studier och tio procent har råkat illa ut på olika sätt på grund av alkohol.Hur ska jag tänka kring mitt drickande för att må bra livet ut? – Få koll på dina alkoholvanor, det gör du enkelt på alkoholprofilen.se. Skapa en medvetenhet och känn efter om det finns en risk att du dricker för mycket. Under vissa perioder, som när man är student, dricker man kanske lite mer än vanligt. Ligger du på höga nivåer under en lång tid ökar risken för ett beroende, men det är viktigt att komma ihåg att många drar ner på sin alkoholkonsumtion när de har studerat klart. Hitta en smart nivå, där du inte dricker dig in i ett beroende. Om du vill ut och festa en kväll kan det vara klokt att varva en starköl med en alkoholfri öl till exempel, det känns kanske roligare än varannan vatten.

►LÄS MER: Experter varnar för att andas in alkohol

klar

Artikellänk är kopierad

METRO STUDENT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro