ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje svensk: Jag är bättre än mitt jobb

Josefin Svenberg · 6 Nov 2012
Uppdaterad 5 Nov 2012

Var tredje svensk är överkvalificerad för jobbet de har – åtminstone enligt dem själva. Karriärexpert: Det är så med alla jobb, att förr eller senare känner man att man kan dem.”

klar

Artikellänk är kopierad

– Jag skulle vilja jobba på museum men i framtiden vill jag jobba som läkare.  Så jobbet jag har nu är jättebra så länge, säger Karolina Oxelheim, 20, kafé biträde, Mälarhöjden.
– Jag skulle vilja jobba på museum men i framtiden vill jag jobba som läkare.  Så jobbet jag har nu är jättebra så länge, säger Karolina Oxelheim, 20, kafé biträde, Mälarhöjden.Foto: Gustav Hugosson

I en ny jobbundersökning svarar 34 procent av de tillfrågade svenskarna att de är överkvalificerade för sina jobb.

– Jag tror att krisen och den ökade arbetslösheten har fått många att kompromissa med sin kompetens, säger Cecilia Mannheimer, district manager på rekryteringsföretaget Randstad som står bakom den globala undersökningen.

Den svenska siffran är dock väldigt låg – för de 32 deltagande länderna ligger snittet på 47 procent. I Kina anser till exempel hela 84 procent att de är överkvalificerade för sitt jobb.

Karriärexperten och författaren Charlotte Hågård tror att siffran för Sverige också kan vara högre.

– Det är så med alla jobb, att förr eller senare känner man att man kan dem. Man måste hela tiden ha någon form av utmaning i arbetet, annars känner man sig snart understimulerad. Andra anledningar till att man känner sig överkvalificerad kan vara att man har gått in med fel förväntningar eller att man helt enkelt har varit tvungen att söka ett jobb som ligger lite under ens förmåga, säger Charlotte Hågård.

Hon tipsar om att man kan göra en lista över alla sina arbetsuppgifter, markera vad man tycker är roligt respektive tråkigt och därefter fundera över hur många timmar per vecka man lägger på olika uppgifter.

– Då kan man ha en konstruktiv diskussion med sin chef och berätta vad man vill ägna mer tid åt – och vilken nytta det skulle vara för företaget om man fick göra det. Det går inte att bara att säga att man är uttråkad, säger Charlotte Hågård.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro