ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje svensk känner sig otrygg: "Mörkret kan vara stor anledning"

Annica Ögren · 6 Nov 2018
Uppdaterad 7 Nov 2018
Enligt undersökningen är otryggheten som störst under månaderna november och december.

Enligt undersökningen är otryggheten som störst under månaderna november och december. Foto: Unsplash


Nästan var tredje svensk känner sig inte helt trygg, enligt en ny undersökning. Värst är det under november och december. Gotland sticker ut som den plats i landet där människor känner sig tryggast.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt har 6 300 svenskar svarat på frågor om hur trygga de känner sig i sina hem och i sitt närområde när det gäller bland annat relation till grannarna och kunskap om hur man ska agera vid inbrott. Resultatet av rapporten, framtagen av företaget Verisure, visar att 28 procent av de tillfrågade inte känner sig helt trygga.

Siri Helle är psykolog och författare och menar att förklaringen kan ha att göra med en slags inprogrammerad överlevnadsmekanism som gör att vi människor blir uppmärksamma på potentiella hot.

– Att man känner sig otrygg behöver inte betyda att man är otrygg. Vi lever ett av världens tryggaste länder och vi har aldrig haft det så tryggt som nu. Det är en mänsklig tendens att vara vaksam mot hot, vi förbereder oss för att förebygga dem trots att risken inte är så stor att drabbas, säger hon.

Siri Helle är psykolog och författare. Hon berättar att det är en mänsklig tendens att vara vaksam mot hot. Foto: Kristin Öster.
Siri Helle är psykolog och författare. Hon berättar att det är en mänsklig tendens att vara vaksam mot hot. Foto: Kristin Öster.

Störst otrygghet i november och december

Enligt undersökningen är otryggheten som störst under månaderna november och december. Då uppger 37 respektive 40 procent att de känner sig otrygga.

En anledning till att otryggheten är som störst dessa månader kan handla om att det blir mörkare utomhus.

– Många känner sig otrygga utomhus i mörkret och där det är glest med folk. Men i själva verket finns det ju undersökningar som visar att framförallt kvinnor löper större risk att bli utsatta för ett brott i hemmet och män när man är ute på krogen, säger Siri Helle och fortsätter:

– Mörkret kan vara en stor anledning. När vi människor berövas ett av våra sinnen blir vi mer vaksamma och kan ibland se saker som inte finns. Det är förståeligt. Men det är också fler som reser bort den här perioden på året, och då ökar ju också den faktiska risken för inbrott, säger Siri Helle.

Kvinnor mest otrygga

Enligt undersökningen är det också skillnad mellan män och kvinnor i Sverige när det gäller upplevd trygghet.

Resultatet visar att kvinnor känner sig mindre trygga än män, med 69 procent jämfört med 74 procent.

Det är också skillnad beroende på hur gammal man är. 61 procent av alla unga vuxna (18–29 år) uppger att de känner sig trygga. I denna grupp är det unga kvinnor som känner sig minst trygga, med 59 procent som uppger att de känner sig trygga.

Tryggheten i gruppen unga kvinnor har dock ökat jämfört med förra året när den siffran låg på 49 procent.

Vad kan man själv göra för att minska otryggheten?

– Man ska göra det som är rimligt att göra för att känna sig trygg, och sedan fortsätt leva sitt liv som vanligt. Annars är risken att man vidtar överdrivna säkerhetsåtgärder. En bra sak kan vara att fråga personer i sin omgivning om man överanalyserar eller inte. Man kan också se till att prata med sin granne om att hålla ett extra öga innan man ska resa bort, säger psykologen Siri Helle.

pil
Rapporten ”Svenskarna och Trygghet 2018”

I undersökningen ingår totalt 6 376 svenskar. Dessa har valts ut ur ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval på personer i åldern 18–74 år som bor i eget hushåll. Personerna har fått svara på frågor som bland annat rör deras trygghet, relationen till grannarna och hur goda kunskaper de anser sig ha när det gäller hur de ska agera vid ett inbrott eller en brand.

pil
Så ser tryggheten ut i Sverige

Här är vi som tryggast i Sverige – så många uppger att de känner sig trygga:

1. Gotlands 84%2. Jämtland 79%3. Södermanland 77%

Här är vi som mest otrygga i Sverige – här anger minst andel att de känner sig trygga:

1. Västmanland 62%2. Skåne 67%3. Örebro/Blekinge/Stockholm/Uppsala 69%

Här oroar vi oss mest för inbrott i Sverige:

1. Västmanland 64%2. Blekinge 66%3. Halland 67%

Källa: Källa: Svenskarna och Trygghet 2018

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro