ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje testad elprodukt är farlig

Patrick Ekstrand · 27 Okt 2013
Uppdaterad 28 Okt 2013
En spisfläkt och en bänkdiskmaskin som har orsakat bränder. – Nya produkter förses ofta med elektronik som  utvecklar värme och därför kan man säga att ny teknik är ett växande problem, säger Karl-Hugo Hult, avdelnings chef på Elsäkerhetsverket. 

En spisfläkt och en bänkdiskmaskin som har orsakat bränder. – Nya produkter förses ofta med elektronik som  utvecklar värme och därför kan man säga att ny teknik är ett växande problem, säger Karl-Hugo Hult, avdelnings chef på Elsäkerhetsverket.  Foto: FOTO: IF


Var tredje elektrisk produkt som kontrolleras får försäljningsförbud. Ofta innan en allvarlig olycka inträffar – ibland först efter. Samtidigt ökar internethandeln med produkter som aldrig kommer att kontrolleras.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: FOTO: IF

– Produktutvecklingen är snabb och nya produkter förses ofta med elektronik som utvecklar värme och därför kan man säga att ny teknik är ett växande problem, säger Karl-Hugo Hult, avdelningschef på Elsäkerhetsverket.

– Det kan till exempel vara att de börjar brinna för att det är för små isoleringsavstånd eller på grund av felaktiga komponenter, säger Hult när han förklarar farorna med till exempel laddare eller energisparlampor. Det gäller produkter vare sig de är köpta i en butik i Sverige eller är privatimporterade från en asiatisk webbsajt.

Även produkter som säljs i svenska butiker kan vara behäftade med fel, vilket inspektörerna inom den statliga myndigheten Elsäkerhetsverket har konstaterat. Av omkring de ungefär 400 produkter som testas under ett år beläggs omkring 30 procent med försäljningsförbud för att de kan vara farliga. Men långt ifrån alla produkter som hamnar i svenska hem kontrolleras och privatimporterade produkter kan inte beläggas med försäljningsförbud, vilket innebär att de kan fortsätta att marknadsföras på bland annat webbsajter.

– Privatimport är inte reglerat i lagstiftningen, vilket är ett bekymmer för oss. Det finns en stor risk att privatimporterade produkter har brister. 

– Därför får man som konsument om man importerar själv vara särskilt noga med att kontrollera att produkterna är säkra vilket kan vara svårt, säger Hult.

Även produkter som inte innebär någon egentlig fara ur brand- eller elsäkerhetssynpunkt kan orsaka problem.

– Varken man själv eller grannen blir glad om man har köpt en blurayspelare som stör tv:n eller andra apparater, säger Hult och lägger till att även störningar kan leda till allvarliga olyckor. Om du har en elektrisk rullstol som påverkas av en störning kan den bete sig oväntat och bli farlig för den som använder den.

Lämna inte prylar på laddning

Minimera risken för bränder hemma genom att se till att elprylarna är godkända – och pussla inte ihop en massa grenuttag eftersom det kan leda till överhettning och brand.

– All elektronik kan ta eld. Det är oftast sådant som alltid är inkopplat: mikro, tv, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare, säger Mats Larsson, före detta elektriker och brandman som i dag arbetar som besikningsman på försäkringsbolaget If.

Oftast räcker det med att följa de gamla vanliga råden när man lämnar sin bostad.

– Stäng av tv:n på strömbrytaren framtill åtminstone.

Datorer och mobiltelefoner ska inte heller laddas när man inte är hemma – och de ska framför allt inte ligga på sängen eller i soffan. eftersom det ökar risken för en fullt utvecklad brand.

Samtidigt finns en uppsjö av utländska webbsajter som säljer billig hemelektronik och Larsson uppmanar konsumenterna att kolla att prylarna de köper är säkra.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro