ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje tonåring: Okej ha sex med flera

Anders Göransson · 11 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Scanpix / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Nästan var tredje svensk tonåring tycker att det är okej att ha flera sexpartners samtidigt – så länge man inte lovat någon av sina partners trohet. Det visar en undersökning om sexvanor som har gjorts på uppdrag av RFSU.Resultatet tyder på att unga i Sverige har en klart mer liberal inställning till att ha flera parallella sexuella förhållanden än sina nordiska grannar. 29 procent av de svenska ungdomarna i åldern 15-20 år tycker att det är okej, att jämföra med 6 procent i Danmark och Norge, och 13 procent i Finland.

Enligt rapporten, som kallas "Kådiskollen", tycker en stor majoritet av de unga att det inte är några problem att ta upp frågan om kondom i en sexuell situation. Men det är bara en femtedel som alltid tar upp frågan om kondom med en ny partner.

14 procent tycker att det är okej att "chansa" utan kondom, eftersom det finns dagen efter-piller.– Trots att utvecklingen av könssjukdomar ser dyster ut så vill vi motverka den ensidiga bilden av unga som oansvariga och naiva. Kådiskollen 2009 visar att nordiska ungdomar är medvetna om riskerna med oskyddat sex, men vad många kanske inte vet är att klamydia kan leda till sterilitet, säger Katarina Knutz på RFSU.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro