ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje ung arbetslös

David Baas · 25 Apr 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En av tre unga saknar jobb, visar en ny rapport som menar att arbetslösa göms undan av den officiella statistiken. – Man sopar problemet under mattan. Politiken skulle varit en helt annan om man visste att var tredje ung människa inte får ett jobb, säger Esra Karakaya, som skrivit rapporten för företagsfinansierade tankesmedjan Den nya välfärden. Den officiella statistiken från SCB visar att ungefär 50 000 unga, eller 11 procent av dem mellan 16 och 24 år, är öppet arbetslösa. Karakaya menar att grupper som studerande som söker jobb, de som jobbar mindre än de skulle vilja och de som är sjukskrivna eller förtidspensionerade också bör räknas till de arbetslösa.

SATSA PÅ PRAKTIK Det totala antalet unga som står utanför arbetsmarknaden blir då 147 000, vilket motsvarar en ungdomsarbetslöshet på nästan 30 procent. Karakaya menar att arbets-marknadens trygghetslagar måste luckras upp för att unga lättare ska få jobb. På LO tycker man att dagens definition av arbetslösa är bra, eftersom den skiljer mellan dem som står till arbetsmarknadens förfogande och dem som inte gör det. Att försämra anställningstryggheten leder inte till fler jobb för unga, enligt LO-ekonomen Lena Westerlund. Hon vill i stället se satsningar på praktikplatser, och omskolning av dem med fel eller för lite utbildning.

klar

Artikellänk är kopierad

David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro