ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje ung tjej mår riktigt dåligt

Per-Johan Thörn · 8 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

DEPPIGT. Den psykiska ohälsan ökar bland unga vuxna i Västra Götaland och i resten av landet. Framförallt har andelen unga kvinnor som känner oro och ångest ökat mycket sedan 1990. Det visar en ny rapport från Analysenheten vid Hälso- och sjukvårdsavdelningen i regionen.– Arbetslösheten är den viktigaste orsaken som vi kan se det. Ungdomar ställs inför otroligt många fler val idag jämfört med tidigare och är ensamma mycket. Det är lätt att bli ensam om man är arbetslös och den kombinationen är inte bra, säger Anders Lindgren som jobbat med att sammanställa rapporten.

Försäljningen av psykofarmaka har ökat under 1990- och 2000-talet och det särskilt bland yngre personer. I Västra Götaland är försäljningen högre än i övriga landet. Även andelen mellan 15 och 24 år som genomgår sluten vård efter att ha skadat sig själva eller gjort självmordsförsök har ökat både bland män och kvinnor i Västra Götaland.

Vad görs för att vända trenden?– Det satsas hela tiden på ungdomsmottagningar och det spelar nog stor roll för den här gruppen när det gäller att hitta rätt i livet. Det pågår även en omfördelning av resurser inom regionen och då särskilt till barn- och ungdomspsykiatrin, säger Bengt Kron, chef för Analysenheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Johan Thörn
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro