ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje ungdom har köpt importerad sprit

Stockholm Erik Laquist · 5 Nov 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Mer än var tredje ungdom har köpt sprit som förts in från utlandet. 36 procent av ungdomarna i åldern 16 till 19 år har under det senaste året köpt alkohol som förts in i Sverige och som sedan olagligt sålts vidare. Det visar en Temoundersökning som Alkoholkommitén låtit göra inför Halloween. Det är inte bara i södra Sverige som problemet är stort. Den illegala försäljningen av importerad sprit är lika vanlig i Västmanland som i stora delar av Skåne. Ungdomarna köper spriten både i privata lokaler, som lägenheter och garage, och från personer som levererar spriten till dem. Tio procent har köpt alkoholen i en jourbutik eller kiosk. 54 procent av ungdomarna i undersökningen tycker att det är lätt att köpa alkohol som förts in från utlandet, medan endast 17 procent tycker att det är svårt.

Fakta: Så många ungdomar har köpt importerad sprit Köping, 49 procent Surahammar, 49 procent Hallstahammar 48 procent Sundsvall, 22 procent Ånge, 21 procent Örnsköldsvik, 18 procent Undersökningen bygger på telefonintervjuer med 500 ungdomar i hela landet samt 100 ungdomar i vardera 16 kommuner i Jämtland, Södermanland, Västernorrland, Västmanland och Uppsala län.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Erik Laquist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro