ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var tredje utanför a-kassan

Kristoffer Rengfors · 10 Okt 2011
Uppdaterad 11 Okt 2011
Linnea Carlsson, 26, har än så länge inte gått med i a-kassan eftersom hon fortfarande är student. Susanna Bollhem, 24, arbetar som säljare och har aldrig övervägt att gå med.

Linnea Carlsson, 26, har än så länge inte gått med i a-kassan eftersom hon fortfarande är student. Susanna Bollhem, 24, arbetar som säljare och har aldrig övervägt att gå med. Foto: Pär Hugosson


Lågkonjukturen slår till – då står var tredje svensk utanför a-kassan. Professorn: Är en klassfråga idag.

klar

Artikellänk är kopierad

Sara Catalina Ekwall, 31 år, sjuk­sköterska, Stockholm: – Jag är med i facket, men inte i a-kassan.
Sara Catalina Ekwall, 31 år, sjuk­sköterska, Stockholm: – Jag är med i facket, men inte i a-kassan.Foto: Pär Hugosson
Henrik Dahlqvist, 44 år, Stockholm: – Ja, jag är med. Jag tror att det kan vara bra. Det känns tryggt helt enkelt.
Henrik Dahlqvist, 44 år, Stockholm: – Ja, jag är med. Jag tror att det kan vara bra. Det känns tryggt helt enkelt.Foto: Pär Hugosson

Nu står lågkonjunkturen för dörren och de första konkreta kristecken är här. På måndagen meddelade fordonstillverkaren Scania att företaget minskar produktionstakten. Bolaget är ett av de första som känner av konjuktursvängningarna. – Scanias kunder, åkerier och liknande, känner av nedgångar i transport­volymer och sådant ganska fort. De ligger tidigt på det viset, säger Mats Liss, analytiker på Swedbank till TT.

Så många som var tredje svensk i arbetskraften mellan 16 och 64 år står helt utanför a-kassan när lågkonjunkturen slår till. Det är nära på en fördubbling mot 2005, visar beräkningar som gjorts av Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, som forskar kring fackförbund och kassan. – I dag är det en klassfråga att vara med i a-kassan. Avgiften är dyrast för arbetare och de som behöver a-kassan mest medan en ­civilingenjör som tjänar 40 000–50 000 kronor i månaden betalar 90 kronor, säger Anders Kjellberg.

Avgifterna till a-kassan höjdes 2007. Under det året och 2008 gick nästan en halv miljon människor ur a-kassan. Och trots att avgifterna sedan dess sänkts har inte andelen anslutna ökat med mer än 17 000 det senaste året. – Det har inte varit något socialt tryck att gå med i fack och a-kassa när medlemstalen rasat. Många arbetsplatser har inte ens en fackklubb, säger Anders Kjellberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro