ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Var vaccinerade – men insjuknade ändå i mässlingen

Valerie Kaspersen · 30 Mar 2018
Uppdaterad 30 Mar 2018
Bilden är en arkivbild.

Bilden är en arkivbild. Foto: IBL


Majoriteten av de som insjuknade i mässlingen vid årsskiftet i Västra Götaland var redan vaccinerade, men fick en lindrigare form av sjukdomen.

klar

Artikellänk är kopierad

97 till 99 procent av patienterna blir immuna mot mässling, påssjuka och röda hund efter två doser av vaccinet. Trots det har några ändå insjuknat, rapporterar Dagens Nyheter. Personerna kan alltså tillhöra de få procent som inte skyddats av vaccinet.

– En annan förklaring är att personer som fått lite sämre skydd av vaccinet kan bli smittade om de har långvarig direktkontakt med en person som är mycket smittsam, säger Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Personerna som var vaccinerade, men ändå blev sjuka, fick en lindrigare form av sjukdomen, så kallad genombrottssmitta. – Nu har vi hittat forskningsrapporter som visar att det har sett ut så här även på andra platser där mässling sprids i ett samhälle med hög vaccinationstäckning, säger Lars-Magnus Andersson, chef för infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Dagens Nyheter.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro