ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Våra barn förtjänar en giftfri uppväxt

metro · 6 Sep 2016
Uppdaterad 7 Sep 2016
Erika Kvarnlöf tycker att det är dags för producenterna att ta sitt ansvar. 

Erika Kvarnlöf tycker att det är dags för producenterna att ta sitt ansvar.  Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Så har det hänt igen. Ännu ett larm om förekomst av farliga kemikalier i produkter som vi har i våra hem har ljudit. Den här gången är det Kemikalieinspektionen som har publicerat sin studie av platsföremål och resultatet är skrämmande. Men tyvärr inte oväntat. I nästan var tionde vara av plast som analyserades påträffades förbjudna kemikalier. Bland annat i en haklapp och i ett regnskydd till barnvagnen.

En del suckar säkert och säger att allt är farligt numera och fortsätter att mata barnen med välling värmd i plastflaska eller låter dem tugga på vad som helst. Men vi är väldigt många som har fått nog. Och vi bli fler och fler för varje dag som går och medvetenheten ökar. Fler som inte längre godtar att produkter som är farliga för oss, våra barn och vår miljö fritt förekommer på marknaden. Som tycker att det inte är meningen att du som vanlig svensson ska behöva ha ett eget labb hemma där du testar allt du köper innan du vågar lita på produkten och ger den till dina barn. För även om du är en medveten konsument idag riskerar du ändå att utsättas för ämnen som skadar dig. Och även om det kanske inte märks nu så kan det påverka din eller dina barns hälsa i framtiden.

LÄS MER
Dina tamponger kan vara farliga – och ingen tar ansvar

Efter att ha tagit reda på vilka produkter som fanns med på Kemikalieinspektionens lista visar en snabb sökning på nätet att flera av dem fortfarande finns kvar på marknaden. Trots att företagen har uppmärksammats på de farliga ämnen som produkterna innehåller. Något som är oacceptabelt och visar på förtagens ointresse att bättra sig.

Det är dags att producenterna tar sitt ansvar. För precis som fler och fler konsumenter numera läser innehållsförteckningen på maten i affären så vill vi veta vad produkten vi köper hem innehåller. Och precis som det numera blir vanligare att kunna spåra varje del i kedjan när det gäller vår mat vill vi kunna göra det samma när det gäller prylar. Men där är vi långt ifrån i dagsläget.

Regeringen meddelar dock i budgetpropositionen för 2017 att kemikaliesatsningar om totalt 375 miljoner ska genomföras fram till 2020. Detta då farliga ämnen kan orsaka cancer, allergier eller påverka möjligheten att få barn. Och då barn är särskilt känsliga fokuseras det på insatser för just barn och unga.

LÄS MER
Experten: Så renoverar du utan kemikalier

När det gäller oss konsumenter måste vi dock fortsätta att ifrågasätta. Fråga i affären om varan innehåller några hälsofarliga ämnen, maila företag och ligg på. Som konsument har du nämligen rätt att få information om en vara innehåller något av ämnena på EU:s lista över särskilt farliga ämnen, även kallat kandidatförteckningen. Begär du det, ska den som säljer varan kunna tala om ifall den innehåller något särskilt farligt ämne och i så fall vilket. Detta utan kostnad och inom 45 dagar från det att du har begärt att få informationen. För även om lagstiftningen skärps så måste vi stå på oss och det finns mycket kvar att kämpa för. Konsumentmakten är stor och tillsammans kan vi se till att våra barn i framtiden inte behöver ställa frågan: varför gjorde ni inget när ni visste hur farligt det var?

Erika Kvarnlöf, hemmahoskikan.se

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro