ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Våra snapsvisor är en kulturskatt"

Peter Lindholm · 30 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Louise Hoffsten firar 20 år som artist och släpper en jubileumsskiva i början av november. 

Louise Hoffsten firar 20 år som artist och släpper en jubileumsskiva i början av november.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

NUBBEVISOR. Möjligen firar Louise Hoffsten sin jubileumsplatta med en liten hutt. För det var så hela hennes sångkarriär började, med snapsvisor. – Våra snapsvisor är en kulturskatt, en underbar tradition. Jag kan mer snapsvisor än barnvisor – jag har lärt Adrian att sjunga dem också.

Kan det inte bli lite pinsamt om en treåring sjunger dem offentligt?– Haha. Han kan en variant av ”Imse vimse spindel”:  ”Fjompe tompe törstig sitter i en bar / vickar på stolen ner i golvet far / Strax nån fyller på hans glas igen / Fjompe tompe törstig klättrar upp igen”. Jag vet inte om han sjunger den på dagis.

Och om  socialtjänsten knackar på dörren …– Haha. Visst kan jag ta en snaps, men jag klarar inte så många. Att sjunga är min berusning.

Skivbolaget parade ihop dig med Peter LeMarc, din nya låtskrivarpartner. Hur går sådant till?– Vi träffades över en kopp kaffe. Det är som en blinddejt, det klickar eller inte.

Vad var det som gjorde att det kändes klockrent?– Peters underbara skivsamling! Att möta någon som diggar samma slags musik som man själv. Då är det väldigt lätt, man har mycket gemensamt. Jag lyssnar på americana, en blandning av soul, rock och country, och ville liksom hitta ett giftermål mellan den musiken och svenska texter.

Är du den elaka styvmodern? Du berör relationen till din bonusdotter i låten ”Vem av oss två?”– Du blir den elaka styvmodern vare sig du vill eller inte om du inkräktar i ett förhållande. Det är tufft för alla och särskilt för barnet. Det är en situation, en känslostorm som väldigt många går igenom. Nu har det gått väldigt bra för oss. Cornelia är en underbar tjej.

”Sju steg till dörren” är en ganska udda låt, där Jesus, Gud och änglar dyker upp.– Ja, man undrar ju om jag var pårökt när jag skrev den, men det var jag inte, haha. Det är LeMarcs förslag. Den är gjord med (författaren) William S Burroughs cut out-teknik. Vi gick tillbaka till boken ”Blues”, som jag skrev för tio år sedan, och klippte och klistrade, helt enkelt.

Boken handlar om tiden när du fick multipel skleros. Är det jobbigt att numera alltid vara ”artisten med ms”?– Både ja och nej. I början gav det mig en mening. Jag tyckte det var viktigt att prata om det eftersom ingen annan gjorde det. Nu vill jag  visa att jag är aktiv mitt i livet. Men det kan kännas sorgligt att det är mer intressant att prata om ms än om det jag gör som artist.

Drömmen om en USA-karriär, lever den kvar?– Nej, den dog, haha. När man möter kärleken förändras perspektiven. Jag fick något mycket bättre, en familj, och har något väldigt stort att leva för. 

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro